23 / 12 / 2024

Kimine göre imar affı kimine göre imar barışı!

Kimine göre imar affı kimine göre imar barışı!

“Coldwell Banker Baras” çatısı altında “Lüks Konut Uzmanı” olarak sektörün çıtasını yükseltmeyi amaçlayan Ayşe Fügen Arda, imar barışı konulu yazı kaleme aldı...



Bayer ve Deva gibi uluslararası şirketlerde Satış&Pazarlama Müdürü ve Genel Müdür koltuğuna oturan Ayşe Fügen Arda; Orta Doğu, Rusya, Avrupa ve Türkiye gibi farklı ülke pazarlarının dinamiklerini yakından tanıyor. 27 yıllık çalışma hayatı boyunca satış, pazarlama, finans ve yatırım konularında edindiği uzmanlığı sayesinde gayrimenkul sektörünün açıklarını fark eden Arda, “Coldwell Banker Baras” çatısı altında “Lüks Konut Uzmanı” olarak sektörün çıtasını yükseltmeye karar veriyor.

Ayşe Fügen Arda'nın yazısı:

Bakanlar Kurulu’nun 30 Nisan 2018 tarihinde yayınladığı imar barışı paketinde yer alaniskansız ve kaçak olan binaların kayıt altına alınarak, verilecek iskan hakkı, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde binlerce mülk sahibini yakından ilgilendiriyor.

İmar Affı paketinin arkasında önemli sayısal gerçekler var. Bunlardan en önemlisi; Türkiye genelinde imar izni olmayan ya da mülkiyet sorunu mevcut olan 25 milyon bağımsız bina olması. Bu binaların yarısı eski yapı, %70 ise 2000 yılından önce yapılmış. Mülkiyet sorunlu binaların bir kısmını ya meraya ya da arsaya yapılmış olanlar oluşturuyor, bir kısmında ise binanın yapıldığı arsanın binayı yapana ait olmadığı durumlar var.


Bir türlü kullanım ruhsatı ve imar izni alamamış yaklaşık 12-13 milyon konut aftan yararlanabilecek. İstanbul’da konut ve ticari tüm binaların yüzde 70’i, İzmir’de ise %62’si iskansız ve bunun yanı sıra kaçak yapı oranı ise yüzde 40'ı aşıyor. İmar affının amacı bu tarz kaçak yapıları resmileştirerek uygunsuzluktan doğan problemleri çözmek.

İmar affı ya da diğer bir deyişle imar barışında kaçak yapılara tapu yerine, tapu gibi mülkün hüviyeti sayılabilecek bir kayıt belgesi verildiğinin altını çizmek önemli. Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı inşaa edilmiş yapılara kayıt belgesi verilerek konutların resmileşmesi sağlanıyor.

İmar affına başvuracak vatandaşların 31 Aralık 2017'den önce yapılan ruhsatsız ya da ruhsata aykırı inşaa edilmiş konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne Yapı Kayıt Belgesi almak için başvurabilirler. Hak sahiplerinin başvuru sürecinde mülkün bilinen değeri üzerinden yüzde 3 gibi sembolik bir ücret ödemesi gerekiyor. Ayrıca kat mülkiyeti ve tapuya geçtiği zaman da yine aynıyüzde 3 bir ücret ödenecek. Böylelikle vatandaş oturduğu evinin sahibi olacak. Eğer yapı üzerinde yenileme ya da yıkım gerekirse belediye mevcut imarı uygulayacak.

31 Aralık 2017 tarihinden sonra imar çalışması gündeme gelince başlayan kaçak inşaatlar barıştan yararlanamayacak.

8 Haziran'da başlayan yapı kayıt belgesi için müracaatlar 31 Ekim 2018'e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018'e kadar ödenebilecek. İmar barışı başvuruları E-devlet üzerinden online olarak ya da bakanlık tarafından açıklanan lisanslı kurulular tarafından kabul edilecek.


Geri Dön