19 / 11 / 2024

Kimler kazı yapabilir?

Kimler kazı yapabilir?

Kimler kazı yapabilir? Kazı izni nereden alınır? Kazıdan çıkan eserler ne yapılır? Nerelerde kazı yapılabilir? Niye kazı yapılır? İşte kazı işlemleri ile ilgili merak edilen soruların yanıtları...




Kazı İzni Nereden Alınır?

Kazı izinleri sadece Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilir.


Kimler Kazı Yapabilir?

Ülkemizde gerçekleştirilen kazı çalışmaları üniversitelerin ilgili bölümlerinden yerli ve yabancı bilim adamları ile Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Müze Müdürlüklerince yapılır.


Kazıdan Çıkan Eserler Nereye Gider?

Kazıdan çıkan eserler Kültür ve Turizm Bakanlığının göstereceği Devlet müzesine naklolur.


Kazıdan Çıkan Eserler Ne Yapılır?

Kazıdan çıkan  kırık ve deforme olmuş eserler restorasyon ve konservasyon işlemleri gerçekleştirildikten sonra envanter numaraları verilerek ilgili Müze Müdürlüğüne teslim edilir.


Kazılarda Kimler Çalışır?

Ülkemizde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında kazı başkanlarınca oluşturulan ekiplerce yapılmaktadır. Ekip üyeleri arkeolog, sanat tarihçi, hititolog, sümerolog, antropolog, jeolog, epigraf, restaratör, konservatör ve üniversitelerin ilgili bölüm öğrencileri ile işçiler çalışmaktadır.


Nerelerde Kazı Yapılabilir?

Höyük, Tümülüs, Nekropol, Antik Kent ve I.Derece Arkeolojik Sit Alanlarında sadece bilimsel amaçlı kazılar dışında kazı çalışması yapılamaz. 


Bu alanlarda ancak zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamalarında kazı çalışmaları gerçekleştirilebilir


Bunların dışında III. Derece Arkeolojik Sit Alanlarında Belediyesince veya Valilikçe inşaat izni verilmeden önce, İlgili Müze Müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirildikten sonra herhangi bir kültür varlığına rastlanmadığı durumlarda inşaat izni verilebilmektedir.


Niye Kazı Yapılır?

Ülkemizde gerçekleştirilen kazılar, bölge kültürünün, antik dönemdeki durumunu kullandıkları malzemeleri, zoolojisi, beslenme alışkınlıkları, mimari özellikleri, yaşayış biçimi hakkında bizi aydınlatıp tarihe ışık tutarak gelecek dönemlere aktarmamızı sağlar.


Ayrıca ortaya çıkarılan eserler bölgenin turizm potansiyeline katkı sağladığı gibi kültür turizmini de geliştirmektedir.




Geri Dön