29 / 04 / 2024

Kimler kira gelir vergisi beyanı vermez?

Kimler kira gelir vergisi beyanı vermez?

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler, Gelir Vergisine tabi tutuluyor. Vergi için kimi vatandaşlar beyan verirken kimileri muaf tutuluyor. Bu durumda kimler kira gelir vergisi beyanı vermez?



Kimler kira gelir vergisi beyanı vermez?

2013 yılında elde edilen kira gelirleri için bu sene Mart ayı içerisinde vergi ödemesi yapılacak. Vergi için kimi kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri beyan verirken, kimilerinin ise beyanda bulunmalarına gerek olmuyor. Buna göre kimler kira gelir vergisi beyanı vermez?


2013 yılı boyunca elde edilen mesken kira gelirlerinin 3.200 TL'nin altında olması halinde vergi beyannamesi verilmiyor. İşyeri kiralamalarında ise söz konusu istisna bedeli 26.000 TL olarak belirlendi. Bu bedelin altında gelir elde edenler yine beyanname vermeyecek


Buna karşın bu bedellerden yüksek gelir elde edenlerin beyanname vererek, kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor. Aksi takdirde 5 katı ceza ödemesine maruz kalınıyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor. Buna göre 10 gün sonra vergi beyan ve ödemeleri başlıyor.


Ödenecek gelir vergisi www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar ” bölümünden yararlanılarak öğrenelinebiliyor. Beyanda bulunan vergi mükellefleri aşağıdaki ödeme kanallarından birini kullanarak ödemelerini gerçekleştirebiliyor.


1. İnternet bankacılığı

2. Kredi kartı

3. ATM'ler

4. Anlaşmalı bankalar

5. Vergi daireleri vezneleri


Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi zorunlu mu?



Geri Dön