Ekonomi

Kimler şarj istasyonu kurabilecek? Fiyatlar nasıl belirlenecek? Mustafa Yılmaz açıkladı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurul kararıyla onaylanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne yönelik açıklama yaptı. Peki Kimler şarj istasyonu kurabilecek? Fiyatlar nasıl belirlenecek? İşte ayrıntılar...Yılmaz, yönetmeliğin elektrikli araçların şarj edilebilmesi için şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması ve şarj hizmetinin sunulmasına yönelik usul ve esasları kapsadığını söyledi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurul kararıyla onaylanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne yönelik açıklama yaptı. Yılmaz, yönetmeliğin elektrikli araçların şarj edilebilmesi için şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulması ve şarj hizmetinin sunulmasına yönelik usul ve esasları kapsadığını söyledi. Söz konusu yönetmelikte elektrikli araç kullanıcılarının  otopark alışveriş merkezleri ve şehirlerarası yol gibi halka açık alanlarda kurulan şarj istasyonlarından bedeli karşılığında hizmet alabileceklerini ifade etti.

ŞARJ AĞINA BAĞLI OLMA ZORUNLULUĞU GELDİ

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yönetmelikle şarj istasyonlarının bir şarj ağına bağlı olma zorunluluğu getirildiğini belirterek şunları kaydetti:

"Elektrikli araç sahibinin kaliteli ve sürekli hizmet alması ve şarj istasyonlarının fiyat ve lokasyon bilgilerini mobil uygulamalar üzerinden görebilmesi sağlanacak. Böylelikle kullanıcılar rezervasyon hizmeti veren şirketlerin mobil uygulamaları üzerinden şarj ünitelerini rezerve edebilecek.

Şirketler kurumdan aldığı şarj ağı işletmeci lisansı kapsamında şarj ağını işletecek olup lisans başvurusunda bulunacak şirketlerin asgari sermaye tutarının 4,5 milyon lira olması istenecek. Şarj ağı işletmeci lisansı sahibi olmak isteyenlerin kurması gereken asgari şarj ünitesi sayısı 50 adet olarak belirlendi. Bunun yüzde 5’inin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçte olması gerekiyor, yani bu oranda hızlı şarj ünitesi bulunmalı.

Ayrıca, otoyol ve devlet yolunda kurulan şarj ünitelerinin en az yüzde 50’sinin DC 50 kW ve üzeri güçte olması zorunluluğu getirildi.

Bu sayede elektrikli araç kullanıcıları, şehirlerarası yollarda seyahat ederken bu şarj noktalarından hızlı bir şekilde araçlarını şarj edebilecek. Şarj istasyonu işletmek isteyenler lisans sahiplerinden sertifika alarak şarj istasyonu işletebilecek.”

Şarj hizmeti fiyatının birim enerji (kWh) fiyatı üzerinden olacağına dikkat çeken Yılmaz, “İstasyonların bu bedel dışında şarj hizmeti kapsamında araç sahibinden ilave hiçbir bir ücret alamayacağı yönetmelikte yer alıyor. Halka açık tüm şarj istasyonlarından tüm elektrikli araç sahipleri hizmet alabilecek" diye açıkladı.

Yılmaz, söz konusu fiyatları şarj ağı işletmecilerinin  mobil uygulaması, internet sayfası gibi dijital mecralarda ve şarj istasyonlarından da erişilebilecek şekilde ilan etmesinin zorunlu olduğunu kaydetti.

Böylece araç sahiplerinin kıyaslama yapmasını engelleyen, kafa karışıklığına neden olan dakika, bağlanma ve abone ücreti gibi fiyatlandırma yöntemlerinin ortadan kalkacağını ifade eden Yılmaz, basit ve karşılaştırılabilir bir fiyatlandırma yöntemi olan kWh bazlı yöntemler uygulanacağını ve elektrikli araç kullanıcılarının doğrudan fiyat bilgilerine erişebileceğini belirtti.

SADAKAT SÖZLEŞMESİYLE YÜZDE 20 İNDİRİM

Yılmaz, “Bu sayede araç sahibi durumuna göre bedeli karşılığında hızlı veya yavaş şarj hizmetinden birini tercih edebilecek. Yönetmelikte şarj ağı işletmecilerinin araç kullanıcılarıyla sadakat sözleşmesi yapmasına imkan tanındı. Ayrıca, tüm elektrikli araç sahiplerine eşit şartlarda hizmet verilmesi hükme bağlandı. Kullanıcılar yaptıkları sadakat sözleşmesiyle yüzde 20’ye kadar indirimli şarj hizmeti alabilecek" diye konuştu.

Şarj hizmeti sunan halka açık şarj istasyonlarının coğrafi konumları, şarj ünitesi ve soket sayıları, şarj ünitesi tipleri ve güçleri, ödeme yöntemleri, müsaitlik durumlarının elektrikli araç kullanıcılarıyla paylaşılacağını belirten Yılmaz, EPDK’nin Serbest Erişim Platformu adı altında bir platform kurarak bu paylaşımı mobil bir uygulama üzerinden gerçekleştireceğini söyledi.

Yılmaz ayrıca şarj istasyonlarına bütünleşik elektrik depolama ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisi kurulabileceğini ve böylece Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin depolama ve elektrikli araç şarjında da değerlendirilebileceğini ifade etti.

Öte yandan, elektrikli araçlara ilşkin menzil artırma, bataryanın verimli kullanımı, otonom sürüş sağlama gibi teknolojik alanların gelecek dönemde Türkiye’de gündem teşkil edeceğini ifade eden Yılmaz, söz konusu alanlara ve elektrikli araç kullanımına yönelik teknolojik yatırımların artış göstereceğini aktardı.

Hükümet elektrik fiyatlarında indirim mi yapacak? Bakan Nebati açıkladı

Evlerde elektrik faturalarını düşürecek yakıtı sıfırlayan sistem Türkiye'de

Elektrik faturası yardımı nasıl alınır? Elektrik desteği 2022 kaç TL, kimler alabilir?