15 / 05 / 2024

Kimlik kaybedince ceza öder miyim?

Kimlik kaybedince ceza öder miyim?

Kimlik kaybedince ceza öder miyim sorusu, kimliğini kaybeden vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Bunun için bedel ücretleri ve yapılması gereken bazı işlemler vardır. Peki kimlik kaybedince ne yapılır ve cezası var mıdır? İşte kimlik kaybetme konusunda bilinmesi gerekenler...



KAYBOLAN KİMLİK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Türkiye’deki herkes, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını edinmek mecburiyetindedir. Yani her vatandaşın kendisine ait bir kimliği bulunmalıdır. 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle eski tip kimliklerin yerini alan yeni nesil çipli kimlik kartıyla birlikte birçok yenilik hayata geçirilmiştir. Yeni kimlik kartı talep etmek isteyen 15 yaşını doldurmuş vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurusu esnasında biyometrik verileri, biyometrik fotoğrafı ve imzasıyla ilgili bilgileri kaydederler. 

İşlemleriniz tamamlandıktan sonra kimlik belgelerinizi alabilirsiniz. Eğer herhangi bir nedenden dolayı kimlik kartınızı kaybetmişseniz, öncelikle kayıp veya çalıntı durumunu bildirmeniz gerekmektedir. Bu bildirimi yapabilmek için, Alo 199 çağrı merkezini arayarak iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat müracaat etmeniz gerekecektir. Nüfus müdürlüğüne gittiğinizde, kayıp veya çalıntı durumunu yetkililere ilettikten sonra nüfus cüzdanınızı yeniden almak istediğinizi belirtmelisiniz. Yetkili kişi, size bir form sunacaktır. Bu formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekecektir.

Kimlik kaybedince ceza öder miyim?

KAYBOLAN KİMLİK İÇİN CEZA VAR MIDIR?

Kimlik kartının kaybedilmesi durumunda cezai bir yaptırım uygulanmaz. Ancak, kaybolan kimlik kartının yerine yeni bir T.C. kimlik kartı çıkartılması için belirli bir ücret ödenmesi gerekir. Kimlik Kartı ücreti, 210 sayılı Değerli Kâğıtlar Kanunu kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmekte ve tahsil edilmektedir. Bu ücret, Resmi Gazete aracılığıyla kamuoyuna duyurulur.

Kimlik Kartı ücreti, içerdiği diğer değerli kâğıt bedelleriyle birlikte Gelir İdaresi Başkanlığına ait resmi web sayfasından kolaylıkla öğrenilebilir. Bu bilgiye ulaşmak için https://randevu.nvi.gov.tr/ veya https://alo199.nvi.gov.tr/ internet adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Kimlik kartı bedelleri şu adreslerden ödenebilir: 

  • Vergi Dairesi Müdürlüklerinden,

  • PTT Şubelerinden, 

  • https://alo199.nvi.gov.tr/ ve https://randevu.gov.tr internet adresinde belirtilen anlaşmalı bankalardan,

  • Gelir İdaresi Başkanlığına aithttps://ivd.gib.gov.tr/ internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla,

  • Gelir İdarisi Başkanlığına ait web sayfasından.

Kimliğiyle giden SGK girişliye 34 bin 844 TL para ödenecek! Hemen buraya bakın!

Kimlik kaybolunca ne yapılır? Hangi belgeler gerekli?

Aile Bakanlığı'ndan ilaç gibi müjde! Başvuran 800 TL para alacak!


Geri Dön