30 / 04 / 2024

Kimlik kaybolunca ne yapılır? Hangi belgeler gerekli?

Kimlik kaybolunca ne yapılır? Hangi belgeler gerekli?

En çok endişe uyandıran durumlardan biri de kimliğin kaybolmasıdır. Resmi işlemlerden seyahate kadar geniş bir kullanımı olan kimliğin kaybolduğunu anladığınızda hemen harekete geçmelisiniz. Peki kimlik kaybolduğunda nereye ve nasıl müracat edilmelidir, hangi belgeler toplanmalıdır?



KAYIP KİMLİK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR 2023?

Kimliklerini kaybeden veya çaldıran bireyler için en önemli adım, ilk olarak ALO 199 çağrı merkezini aramaktır. Bu çağrı merkezi, kayıp kimlik durumlarıyla ilgilenen ve gerekli yönlendirmeleri sağlayan bir birimdir. Eğer kimlik kaybı durumunda doğrudan ALO 199'u aramazsanız, alternatif olarak bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne bizzat gitmeniz gerekebilir.

Kayıp kimliğin yeniden çıkarılabilmesi için mutlaka randevu almanız gerekmektedir. Bu randevuyu almak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi randevu sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu platform üzerinden, bağlı olduğunuz kurum için uygun bir randevu zamanı oluşturabilirsiniz. Bununla birlikte, telefon ile de randevu oluşturma seçeneğiniz vardır. Alo 199'u arayarak, kayıp kimlik için randevu oluşturmanız mümkündür.

 Kimlik kaybolunca ne yapılır? Hangi belgeler gerekli?

KAYIP KİMLİK CEZASI NE KADAR 2023?

Nüfus cüzdanı veya kimlik kartının kaybedilmesi durumunda, vatandaşlara idari para cezası uygulanmaktadır. Kimlik belgesi kaybı sonucunda, bu belgenin yerine yenisi çıkarılarak vatandaşın tekrar kimlik sahibi olması sağlanır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu işlemde bazı ücretler alınır. Bu ücretler, değiştirme işlemi nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı için 83 TL, nüfus cüzdanı kaybı durumunda 83 TL ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kaybı durumunda ise 166 TL olarak belirlenmiştir.

KAYIP KİMLİK BAŞVURUSU İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

Son altı ay içerisinde çekilmiş bir biyometrik fotoğrafınızın bulunması gerekir. Eğer kayıp kimliğinizi çıkarmak istiyorsanız, bu işlem için 83 TL ücret ödemeniz gerekir. Nüfus Müdürlükleri, kimliğinizi kanıtlayıcı belgeler arasında pasaport, ehliyet, aile cüzdanı, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartını kabul eder. Kimlik belgelerinizden herhangi birinin eksik olması durumunda, yanınızda mutlaka "anne, baba, eş, ergin kardeş veya ergin çocuklar ya da vasi" gibi bir akraba veya yasal temsilci götürmelisiniz.

Engelli Kimlik Kartı sahipleri için önemli duyuru! Artık bu şekilde kullanılacak!

Kimlik kartlarında yeni gelişme! E-Devlet’ten verilecek! Aile Bakanlığı resmen açıkladı!

Öğrencilere müjde! Kimlik kartıyla 2000 bin TL ödeme verilecek!


Geri Dön