Kipaş'ın Aydın'daki fabrikası 500 milyon dolara inşa ediliyor!
Aydın'daki kağıt fabrikasının yapımı devam ediyor. Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Söke Ziraat Odası'nda basın toplantısı düzenledi.
Kipaş Holding tarafından 500 milyon dolar yatırımla Aydın'ın Söke ilçesine kurulacak fabrikanın 1,5 yıl sonra tamamlanması planlanıyor.
Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Söke Ziraat Odası'nda basın toplantısı düzenlendi. Öksüz, birçok sektörde faaliyet gösterdiklerini, ülke ekonomisine katkı sunduklarını söyledi.
10 bin kişi istihdam edececek
Tekstilden enerjiye, eğitimden tarıma holding bünyesinde yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edeceğini söyleyen Öksüz, "Bu fabrikamızda hurda kağıttan kahverengi ambalaj kağıdı üretiyoruz. Bu sektöre girdiğimizde ülkemizin bu alanda çok geri olduğunu gördük. Ülkemiz yaklaşık 350 milyon dolar vererek bu özel kağıtları ithal ediyor. Bu konuda bir yatırım yapmaya karar verdik. Bu yatırım Türkiye'nin 350 milyon dolar kağıt ithalatını önleyeceği gibi 200 milyon dolar da ihracat yapacağız. Yani burası ülkemizin cari açığına yarım milyardan dolar fazla katkı yapacak bir yatırım" açıklamasında bulundu.
500 milyon dolarlık yatırım
Tesisin, Çanakkale Boğaz Köprüsünden sonra Ege Bölgesi'nin en büyük ikinci yatırım olduğunu anlatan Öksüz, Söke'deki fabrikaya 500 milyon doların üzerinde bir yatırım yapacaklarını açıkladı. Öksüz, "Burası iki ana makineden oluşan bir tesis. Şu anda birinci makine geliyor. Tam üretime geçtiğinde bin kişiye istihdam sağlayacak. Bunun belki 3 katı civarda iş sahası açacak. Burada günde 2 bin 500 ton kağıt çıkacak. Yaklaşık 18 ay sonra hizmete girecek. Yatırım yapmak kolay değil. Bu ülkenin yatırıma ihtiyacı var. Gençlerimize iş, ülkemize ihracat lazım" şeklinde konuştu.
Tesisin çevreye zarar vereceğine dair eleştirilen olduğunu anlatan Öksüz, bunun yanlış bilgilendirme sonucu ortaya çıktığını, fabrikanın ÇED raporu aldığını ve denetimlerin çok sıkı olduğunu belirtti.
Öksüz, şu açıklamalarda bulundu: "Doğal gaz bacasından daha temiz bir baca olacak. Çevreyi kirletmeyen hiçbir sanayi yatırımı olmaz. Biz bu işleri mecburen yapacağız. Ama yaparken de doğanın kıymetini bileceğiz. Tesiste kullanılan suyun yüzde 60'ı yeniden tesiste kullanacak. Tesiste kullanılan suyu civarda açmış olduğumuz kuyulardan temin edeceğiz. İlerleyen zamanda su temini için bir gölet yapmayı düşünüyoruz."
Söke Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçecek fabrika 200 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 310 bin metrekare üzerine kurulacak.