16 / 06 / 2024

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: Yüksek enflasyon ve faiz ortamı konut satışlarını durma noktasına getirdi!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: Yüksek enflasyon ve faiz ortamı konut satışlarını durma noktasına getirdi!

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt düşüş gösteren konut satışlarına değinerek yüksek enflasyon ve faiz ortamının konut satışlarını durma noktasına getirdiğini söyledi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2024 konut satış istatistiklerini geçtiğimiz günlerde açıkladı. TÜİK'in açıkladığı satış rakamlarına göre, ülke genelinde konut satışları 2024 Nisan'da bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 11,8 azaldı ve 75 bin 569 oldu. Konut satış sayısının en çok olduğu şehirler sırasıyla 12 bin 406 ile İstanbul, 6 bin 272 ile  Ankara  ve 4 bin 427 ile Antalya olurken, en az olduğu kentler sırasıyla 18 ile Ardahan, 35 ile Hakkari ve 49 ile Tunceli olarak açıklandı.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt düşüş gösteren konut satışlarına değinerek yüksek enflasyon ve faiz ortamının konut satışlarını durma noktasına getirdiğini söyledi.

Ali Kurt resmi X hesabı https://twitter.com/AliKurtistanbul üzerinden yaptığı paylaşımda konut satış trendinde gerilemenin devam ettiğini belirterek, "Açıklanan Nisan verilerine göre, ülke genelinde satılan konut sayısı 75 bin 569 olarak gerçekleşti. Bu sayı, son 3 yılın en düşük verisi olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11.80 oranında gerileme yaşandı." ifadelerini kullandı.

Ali Kurt ayrıca paylaşımında konut üretim maliyetleriyle ilgili rakamların bu düşüşün nedenini anlamak için yardımcı olacağını belirterek, "2020 yılında 2 bin 500 TL olan üretim maliyeti, 2024 yılı Şubat ayında 27 bin TL oldu. Yani üretim maliyeti sadece 4 yılda 11 kat arttı! Ancak alım gücü ne oranda arttı?" ifadelerini kullandı.


KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'un paylaşımı şu şekilde:

Konut satış trendinde gerileme devam ediyor...

-Açıklanan Nisan verilerine göre, ülke genelinde satılan konut sayısı 75.569 olarak gerçekleşti. Bu sayı, son 3 yılın en düşük verisi olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı ayına göre %11.80 oranında gerileme yaşandı.

-Konut üretim maliyetleriyle ilgili rakamlar bu düşüşün nedenini anlamak için yardımcı olacaktır. 

2020 yılında 2.500 TL olan üretim maliyeti, 2024 yılı Şubat ayında 27.000 TL oldu. Yani üretim maliyeti sadece 4 yılda 11 kat arttı! Ancak alım gücü ne oranda arttı?

-Rasyonel olmayan makroekonomik politikalar ile başlayan ve giderek derinleşen ekonomik krizin vurduğu sektörlerin başında konut sektörü geliyor. 

Yüksek enflasyon ve buna bağlı yüksek faiz ortamının konut satışını durma noktasına getirdiğini görüyoruz.

Yüksek enflasyon ve faiz ortamının 2024 yıl sonuna kadar devam edeceğini öngörerek, konut satışları ve yeni konut üretiminin de  yıl sonuna kadar düşüşte seyretmeye devam edeceğini söyleyebiliriz.

 

Kirada yeniden TÜFE dönemi 1 Temmuz'da başlayacak! Kiracılar ve ev sahipleri hemen bu detaylara bakın! 

Evi, iş yeri, arsası ve arazisi olanlar dikkat! Emlak vergisi ödemeleri için son 10 gün! 

Emeklilere Kurban Bayramı müjdesi! Maaş tarihleri değişti! Maaş+ikramiye ne zaman yatırılacak? 


Geri Dön