KİPTAŞ

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan 'İstanbul'da 1.5 milyon konut boş, devlet bunları kullansın' önerisi!

Yaptığı açıklamada konut fiyatlarının daha da artacağını dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, konut stokuna dikkat çekerek, İstanbul'da 1.5 milyon stok fazlası olduğunu söyledi. Konut fiyatları ve kiralar düşmüyor

Mega kent İstanbul’da yaşanan barınma ve konut krizi her geçen gün artmaya devam ediyor. Konut fiyatları ve kiralar düşmüyor. Konut fiyatlarının daha da artacağını dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, konut stokuna dikkat çekerek, mega kent İstanbul'da 1.5 milyon stok fazlası olduğunu söyledi.

"Bunları değerlendirmek lazım." diyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt,  devletin bunları edinip uygun ödeme planıyla ihtiyaç sahibi insanlarla eşleştirebileceğini dile getirdi.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, AKP’nin çoğunlukta olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin şu an KİPTAŞ'ın karşısında olduğuna değinerek, şu anda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin KİPTAŞ’ın elindeki mülkleri plansız hale getirdiğini söyledi. 

"Bizi rahat bırakırlarsa, biz de bir şey üretelim, onlar da üretsin” diye getiren Ali Kurt, KİPTAŞ’ın önceki dönem yönetiminde gerçekleşen bazı yurt tahsisleri ve bir kentsel dönüşüm projesiyle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını dile getirdi.

İşte Halk TV muhabiri Hazal Ocak'ın KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ile yaptığı o röportaj...


- Konut piyasası ile başlayalım. Şu anki piyasayı nasıl görüyorsunuz?

Kredi kullanma zorlaştığı için konut satışları durdu. Bu da üreticinin moralini bozuyor. Pandeminin de etkisiyle malzeme tedarikçi firmalarında büyük bir problem vardı. Bunların hepsi birleşince kriz de kaçınılmaz oldu. Bir de alınan kararlar bence bu işi olumsuz olarak tetikliyor. Konut sektörünün sıkıntılı gittiğini ve ev fiyatlarının daha da artacağını düşünüyorum.

‘Alım gücünün artması önemli’

- Herkesin fiyat algısı değişti. 2, 3 sene önce 2 milyona alınabilecek evler kat kat arttı şimdi bu tutarlarda konut almak mümkün değil. Bu fiyatları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu fiyatlar geçici mi, yoksa kalıcı mı?

Bir ürünü ne kadara mal ediyorsak o kadara satmak zorundayız. 10 TL'ye mal edersek 10 TL'ye satmak zorundayız. Türkiye’de şu an ortalama konut fiyatı bir buçuk milyon TL. Sosyal konut üretmek bu saatten sonra pek de mümkün değil. Neden değil? Sonuçta bir ürünü 15 TL'ye mal edebiliyorsunuz ama asgari ücret 5 bin 500 TL. Devletin son yaptığı 200 bin konutluk kampanya satış fiyatı şeklinde değil ama ödeme planı olarak çok pozitif. Sosyal konut ödeme planı var ama orada da değişken ödeme planı olması büyük bir risk çünkü enflasyona göre konut satış fiyatları da artacak. Burada önemli olan şey de alım gücünün de aynı oranda artması. 

‘Devlet boş konutları edinsin’

- Peki, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının sosyal konut kampanyası konut fiyatlarını etkiler mi?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının kampanyası insanları biraz ne olup ne olmayacağı konusunda beklemeye aldı. Gidişatı olumlu olarak görmüyorum. Kısa sürede pahalılık olarak döner. Bu konut projesi gerçekleştiriliyor olsa da bugün başlasanız 24 ay sonra bitecek. Yaklaşık olarak 250 bin konut desek, yaklaşık 1 milyon insanın barınması demek oluyor. Neden pahalılık olarak dönecek? Kamunun bu yaptığı yatırımla sektör tamamen kamuya dönerse bu kez özel müteahhitler piyasada ürettiği ürünle ilgili sorun çıkacak. Mesela seramik, kapı vs... bulamayacak. Orada hazır para var. Herkes oraya gidebilir. Bu defa tedarikte sorun yaşayacağım ve o ürüne daha pahalıya ulaşacağım. Daha pahalıya mal edeceğim. Daha pahalıya mal ettiğim konut daha pahalıya satacağım. Yapılmak istenen iş güzel, kulağa hoş geliyor, pozitif ama iyi yönetilmesi ve iyi kurgulanması gerekli. Barınma sorunu çok fazla konut üretilerek çözülemez. Bizim şu anda bir sorunumuz var.

İstanbul’da çok ciddi bir boş konut stoku var. 1.5 milyon. Bunları değerlendirmek gerekli. Devlet bunları edinip uygun ödeme planlarıyla ihtiyaç sahibi insanlarla eşleştirebilir. Ayrıca İstanbul’un bir riskli yapı sorunu da bulunuyor. İstanbul'un Çok ciddi bir riskli yapı stoku var. Kentsel dönüşüme öncelik verilmeli. Bu kaynaklar da verimli kullanılmalı.

- Planladığınız bir sosyal konut projeniz var mı?

İstanbul’da sosyal konut tabii ki yapmak istiyoruz ama arsa maliyetleri de ortada. Yalnızca inşaat maliyetleri söylüyorum size. 100 metrekare konut 1.2 milyon TL, Yani buna arsa maliyeti artı banka ödeme planları eklendiğinde minimum üretilen bir konutu 3 buçuk, 4 milyondan aşağıya satamam. Mesela özellikle İstanbul Yenileniyor Platformu'yla hayata geçirdiğimiz kentsel dönüşüm atılımında da diyoruz ki: ‘Bize başvuran 7 bin 315 nokta var. 39 ilçeden başvuru var. Yaklaşık 157 bin 964 bağımsız birimi kapsayan riskli yapı başvurmuş, 576 bine yakın insan yaşıyor. Elimizde bir boş konut stoku var. Niye bunu değerlendirmiyoruz.’

‘Projenin maketi hala duruyor’

- KİPTAŞ'ın mülkiyetinde olan arazilerde sıkıntı yaşadığınız oldu mu?

Biz göreve gelmeden önce Başakşehir’de bir arsayı eski KİPTAŞ yönetimi alıyor. Orta gruba yönelik bir konut projesi planlanıyor. Yaklaşık olarak 1.600 bağımsız birimden oluşması planlanıyordu. Projenin maketi hala bizim şirketimizin girişinde duruyor. Kaldırmadık. Bu parsel bizim mülkiyetimizdeyken, inşaat ruhsatı varken, mal sahibine yaklaşık 100 milyon TL çek ödememiz varken İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından biz göreve geldikten sonra plansız hale getirildi. Biz o borçları ödedik. İşin garibi biz Başakşehir Belediyesi’nden ruhsatı almışız. Buranın yeşil alana, plansız alana çevrilmesiyle ilgili önergeyi Başakşehir Belediyesi’ndeki meclis üyeleri veriyor. Bu da neden oluyor? Biz göreve gelince borç yüküyle bir şirket devraldık. Borç yükünden çıkabilmek için proje yapamayacağımız arsaları müzayedeyle satalım dedik. Satışlarımız şeffaf. Müzayedemize tam bir hafta kala tüm müzayede listemizdeki gayrimenkuller plansız alana çevrildi. Ondan sonra bizim İmar A.Ş var. Onun elindeki tüm gayrimenkuller de plansız hale getirildi. Hem diyorlar ki niye üretmiyorsun, hem de elimizdekileri plansız duruma getiriyorlar.

’21 ay sürdü’


Mesela geçen gün Tuzla Meydan Evler projemizi erken teslimlerini açıkladık. Daire belirleme kuralarını çektik. 3 Aralık tarihinde de teslimini yapacağız. Türkiye’deki ilk kez biz orada gri su geri kazanım sistemi de kullandık. Türkiye’deki ilk çevreci sosyal konut projesi. Bu arsa hisseliydi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi burayı plansız yaptı 2019’da. Burası plansız kaldı. Vatandaşla bir şekilde anlaştık ve hisseyi aldık. Buranın bölge planları yapılırken buranın da planı geçti. Biz projemizi yaptık. Toplamda 40 bin başvuru aldık o projede. Bu arsada mülkiyet ve plan problemini çözmemiz tam 21 ay boyunca sürdü. İnşaatı da 17 ayda tamamladık. Bekletmeseler neler yapacaktık demek ki…

Sonra gelip kimse demesin ki KİPTAŞ neden az konut üretiyor. KİPTAŞ az konut üretmiyor. KİPTAŞ geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisiyle tamamen desteklenen, istediği yeri alan, aldığı yeri planlayan KİPTAŞ karşısında şu anda İBB Meclisi var. Yanında değil. Şu anda İBB Meclisi Kiptaş’ın elindeki mülkleri plansız hale getiriyor. Bizi rahat bırakırlarsa, biz de bir şey üretelim, onlar da üretsin.

‘Rapor yazıyorlar’


- İBB Teftiş Kurulu’nun önceki döneme ait Kiptaş’la ilgili tespitlerinin yer aldığı bazı dosyalar vardı. Son durum ne?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu’nun tespit ettiği bazı dosyalarla ilgili soruşturma açtık. İçişleri Bakanlığı müfettişleri el koydu. Bırakın onu, geçmişte burayı yönetenlerin yapmış olduğu bazı yaptığı bazı usulsüz işler var. İçeride bazı yurt tahsisi ve bir kentsel projesiyle ilgili kamu zararı da var. Biz de onunla ilgili suç duyurusunda bulunduk, ve işlem başlattık. Mülkiye müfettişleri de geldi, bizi sorguluyor şu anda. Bilgi, belgeleri verdik, sorgu sualler de bitti. Rapor yazıyorlar, şimdi.  Bekliyoruz. Şirketim zarara uğradı diye şirketin hakkını savunuyorum. Mülkiye müfettişleri geliyor, bizi denetliyor. Kiptaş tarihinde hiç denetlenmemişti. 4 yıldır Sayıştay denetiminden geçiyor. Şu an için Türkiye’nin en çok denetlenen şirketiyiz biz.

 

Konut fiyatları neden düşmüyor? KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan çarpıcı analiz!

KİPTAŞ Meydan Evler'in teslim tarihi belli oldu!

KİPTAŞ Güngören, Bağcılar ve Beylikdüzü projelerinde son durum!