Dış Piyasalar

KİPTAŞ, sosyal konut projelerine geri dönüyor!

KİPTAŞ, İstanbul´daki konut yatırımlarına hızla devam ediyor

1994´te dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından özellikle dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapmak amacıyla kurulan KİPTAŞ, İstanbul´daki konut yatırımlarına hızla devam ediyor.

İstanbul´da 55 bine yakın konut üreterek modern yaşam merkezleri oluşturan KİPTAŞ, sosyal konut projelerine geri dönüyor. Genel Müdür Yıldırım Süleymaniye Projesi için de "Bu proje bana heyecan veriyor" diyor.

KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, İstanbul Büyüşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş´ın, bilgisi ve vizyonuyla KİPTAŞ´ın bugünkü duruma getirildiğini söylüyor. Başbakan´ın kafasının bir köşesinde fakire konut yapma düşüncesinin hep var olduğunu, bunu da KİPTAŞ ve TOKİ marifetiyle yapılan sosyal konutlar hayata geçirildiğini belirtiyor.   

BİR GECEDE BİNLERCE MÜRACAT

1994´te İstanbul Ticaret Odası´nda İnşaat Komite Başkanı olan Genel Müdür Yıldırım "Tayyip Bey´le tanışıklığımız vardı. Bana bir gün `Konut işine girsek başarılı olur muyuz?´ diye sorduğunda, inşaat olgusundaki en önemli faktörün güven olduğunu ve bir gecede binlerce müracaat olacağını söyledim. Hakikatten 1 ay sonra KİPTAŞ ilk kampanyasını yaptı. İnsanlar Başakşehir 1. Etap´tan ev alabilmek için sabah ezanından önce saat 3-4 de belediye önünde kuyruklar oluşturdu. KİPTAŞ´ın ilk çıkışı kuyruklarla oldu. Avrupa kalitesinde ve ucuz şehirleşmeyle alakalı İstanbul´da o zamanlar hiçbir şey yapılmamıştı" diyor.

KİPTAŞ modelinin uzaydan gelmediğini vurgulayan Yıldırım, dünyada olan bir sistemin örneklerinin araştırıldığını, arsa ve imarı devletin yaptığını, kendilerine de bir tek konut yapmak kaldığını söylüyor.    

ZENGİNİ FAKİRİ AYNI YERDE

o KİPTAŞ´la gettolaşma oluştu mu?

Hayır. Başakşehir´e bakın getto oluşmadığı ortada. Bilakis biz gettolar oluşmasının önene geçtik. Oysa Başakşehir´de 75-85-95-110-150 metrekare ve villalar hepsi bir arada yaşıyor. Hepsi aynı havayı soluyor, aynı marketten alışveriş yapıyor. Zenginle fakir bir arada yaşıyor. Askeri, memuru öğretmeni, polisi, savcısı, doktoru bütün katmanları orada görebilirsiniz. Bir dönem Almanya´da inşaat işi yapacaktık. O dönem Köln´de yaşayan Türkler´e ev yapıp, satacaktık. Köln Belediye Başkanı bize, `Sadece Türkler´e ev satarsınız o bölgede gettolar oluşturursunuz´ dedi ve bize arsa vermedi. Bizim düşünemediğimizi dönem belediye başkanı oradaki Türkler´in Almanlarla kaynaşsın, kültür alışverişinde bulunsunlar diye gettolaşmanın önüne geçmiş. İnsanlar bir arada yaşayınca ne imanı gidiyor ne dini gidiyor, ne de örf ve  adeti gidiyor.   

SUR İÇİNDE YIKIM OLMAZ

o Surlardaki yıkımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rahmetli Menderes´in İstanbul´a çok iyi hizmetler yaptığı söylenir. Bana göre yanlış. Sur içinde yıkım yapmakla hizmet olmuyor. Yıkımlar yapılarak yol açmakla da hizmet olmuyor. Roma bugün açık alan müzesi ve yılda 40 milyon turist alıyor. Sadece Fatih´te 70 tane mescit yıkılmış çok sayıda Sübyan Mektepler´i yıkılmış. `Menderes bugün dünyada olsaydı bu yıkımları yapmazdı´ diye düşünüyorum. O dönem hangi gaye ile yapıldıysa, bu yıkımlar yanlış yapılmış. Oysa o dönem İstanbul Suriçi dışında her yer boş. Zeytinburnu yok, Bakırköy yok, Gaziosmanpaşa yok,  Bağcılar yok. Anadolu Yakası planlanmamış. Nüfus 100 binken. Bir teknik adam olarak düşündüğümde Haliç´e sanayi getirilmiş. Temizliği 15 sene sürdü. Trilyonlarca lira harcandı. Çok iyi profesörlerimiz bize akıl verdiler bir dönem. `Haliç temizlenemez doldurun, döküm alanı yapın´ diyorlardı bir zamanlar.  

KATKI PAYI OLMALI

o İstanbul´un kurtuluşu kentsel dönüşümden mi geçiyor?

Kentsel dönüşümün bir süresi ve bir yasası olması gerekiyor. Devletin bir fon adı altında katkı payı sunması gerekiyor. Yasa çıktı, Bayındırlık Bakanlığı´nda olan yetkilerin belediyeye devri yapıldı. Bana göre altlıklarda çok eksiklikler var. Bunların tamamlanması lazım. Kentsel dönüşümde `depo´ konut inşaatı önceden yapılıyor. Vatandaş rahatsız edilmeden depo konuta taşınarak dairesini teslim ediyor. Deprem fonu yada bir yerlerden bu bütçe tamamlanmamsı gerekiyor. Kentsel dönüşüm devlet-belediye işbirliği ile fonlar yaratılarak ancak gerçekleşebilir. İstanbul kurtuluşu ve kentsel dönüşümden geçiyor. 

ÇITAYI YÜKSELTTİ

o KİPTAŞ kaç konuta çıktı?

Şu ana kadar 20 bin konut hazine arazisi üzerine sosyal konut olarak gerçekleştirdik. Diğerlerin ise vatandaşın arazi üzerine yaptık. KİPTAŞ kendi göbeğini kendi kesiyor. Ama biz yine 75 metrekare dairelerimizi maliyetini altında satmaya devam ediyoruz. 

o KİPTAŞ kalite yükseltti mi?

KİPTAŞ kalitedeki çıtayı yükselti. Tabii bu arada kendisini günün şartlarına göre hep yeniledi. İnşaat kalitesini zamana uygun olarak yeniliyor.

o Kuyruklar yok, neye bağlıyorsunuz?

İstanbul´un konut stokuna bakıldığında konut problemi yok gibi. Kentsel dönüşümle eski konutlar yenilenmeli. Özellikle depreme karşı bunun yapılması gerekiyor. İstanbul´da konut ihtiyacına artık cevap veriyor durumda.

DEPREME DAYANIKLI, OTOPARKLI

o KİPTAŞ´ın ana kuruluş felsefesi olan Sosyal Konut Projeleri nedurumda?

Birkaç yıldır TOKİ´den sonra KİPTAŞ sosyal konut projeleri üretemedi. Ancak önümüzdeki günlerde Esenyurt´ta bir sosyal konut projemizi hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşümleri de sosyal proje olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle Türkiye´nin ilk gecekondu bölgesi olan Zeytinburnu Sümer Mahallesi´nde bunu gerçekleştiriyoruz. 1240 konut üretiyoruz, vatandaşın eski evini alıp, depreme dayanıklı otoparklı sosyal donatılarıyla ev teslim ediyoruz.    

o Bundan sonra hangi projeler var?

KİPTAŞ artık belediye ile el ele vererek İstanbul´un kentsel dönüşümünü sağlayan bir kurum olmalı, bundan sonraki birinci derece görevimiz bu. Finanskent Bölgesi´nde kendi içersinde başlattığımız bir dönüşüm projemiz var. Bölgedeki gecekonduları yerinde ıslah ediyoruz. Dönüşüm çalışmalarına ağırlık veren KİPTAŞ yaptığı hamlelerle vatandaşlara 1´e 3 kazandırıyor. 

KİPTAŞ söküğünü 15 yıl sonra dikti

Kurulduğu ilk günde beri Sultançiftliği´nde baraklarda hizmet veren KİPTAŞ, 15 yıl aradan sonra Zeytinburnu´ndaki yeni genel merkezini oluşturdu.  Yılladır İstanbulluya 20 bin sosyal konut üreten KİPTAŞ  "Terzi kendi söküğünü dikemez" sözünün uydu. 15 yıl baraka da göreve yapan 150  KİPTAŞ Personeli Zeytinburnu´ndaki 5 yıldızlı Genel Merkezi taşındı.  Önemli olan vatandaşın memnuniyeti olduğunu söyleyen  KİPTAŞ Genel müdürü İsmet Yıldırım "15 yıldır vatandaşa hizmet etmek için kendi bulunduğumuz mekanı önemsemedik. 15 yılıdır devam eden KİPTAŞ bu süre zarfında 55 bin konut üretti. Özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın yüzlerinin gülmesi bizi mutlu etti. Göreve geldiği günden bugüne kadar KİPTAŞ´ın 35 bin konutun altına imza atan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, mimari bilgisi ve vizyonu ile bize güç kattı" dedi.

110 milyon TL´lik Süleymaniye Evleri

o İstanbul´da yapmak istediğiniz, hayaliniz nedir?

Başlattığımız bir Süleymaniye Projemiz var. Altyapı çalışmalarıyla inşaata hazır hale getirdik. Bu projenin yürümesi için bir yerden sermaye katkısı olması gerekiyor. Bu devletten olabilir ya da 2010 Ajansı kanalıyla müşterek bir çalışma da olabilir. 4 yıldır devam eden proje çerçevesinde KİPTAŞ olarak bölgede 35 bin metrekare arsa alımları gerçekleştirdik. Bina olarak 230 adet bağımsız bölüm satın aldık. Büyük paralar yatırdık. Süleymaniye Mahallesi´nin tamamını değiştirecek olan proje çerçevesinde eskiye uygun yeni mahalleler oluşturulacak. 3 katlı binalar halinde yeni bir Osmanlı Türk Mahallesi komsepti yaratacağız. 110 milyon TL oraya gömdük şu anda.

Düğmeye bastık inşaata başladık.

2500 AİLE BİR ARADA

Süleymaniye gibi dev eserin etrafına 2500 ailenin yaşayacağı bir  mahalle yapmak bana heyecan veriyor. Süleymaniye çevresinde o eski İstanbul sokaklarındaki o yaşantıyı o komşuluk ilişkilerinin olduğu insanların bir araya geldiği bakkalının berberinin manavının olduğu bir konsepte şehrin tam göbeğinde yaşadığı bir mahalle. 700 bağımsız bina var. Şuan proje dahil olmayanların kanun gereği projelerini biz hazırlıyoruz. Önce vatandaşa birinci teklif olarak binasını projeye uygun olarak yapmasını isteyeceğiz. Vatandaş `ben yapamıyorum param yok´ derse de gel bunu kat karşılığına dönüştürelim şeklinde ikinci teklif  yapacağız. Onu da kabul etmezse yenileme kanunu verdiği yetkiyi kullanarak istimlak yapacağız.
Star/Şenol Baştakar