28 / 04 / 2024

KİPTAŞ'ın 2016'da yaptığı 300 milyon TL'lik arsa alım-satımı gündemde: Kamu zararı oluştu iddiası!

KİPTAŞ'ın 2016'da yaptığı 300 milyon TL'lik arsa alım-satımı gündemde: Kamu zararı oluştu iddiası!

İBB şirketi KİPTAŞ'ın AK Parti dönemindeyken Başakşehir’de 300 milyon TL'lik arsa alım-satımının neden olduğu kamu zararı yeniden gündeme geldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, konu ile ilgili konuştu. 



İstanbul Büüykşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Murat Ongun, “Az bilinen olaylar” notuyla Başakşehir'deki bir arsa ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Murat Ongun, söz konusu açıklamasında "Gelin size soruşturması yapılırken, 3 sene önce İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu ve akıbeti belli olmayan bir dosyanın hikayesini anlatayım" diye konuştu.

KİPTAŞ ın 2016 da yaptığı 300 milyon TL lik arsa alım-satımı gündemde: Kamu zararı oluştu iddiası!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; İBB Başkanı İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, 2016 Ocak'ta Başakşehir’de 78 bin metrekarelik bir arsanın özel bir şirket tarafından 49 milyon Türk Lirası bedelle satın alındığını belirtti. 

Açıklamasında "Ne tesadüf(!) aynı arsa sadece 4 gün sonra arsayı alan şirket tarafından KİPTAŞ’a o günün parası ile 130 milyon Türk Lirası'na satışını gerçekleştiriyor" ifadelerine yer veren Murat Ongun, 4 günde 81 milyon TL'lik kar elde edildiğini ileri sürdü.

Ongun, söz konusu tarihte dolar kurunun 3 lira olduğunu da aktardı ve "Karlı satış şirkete 4 günde 27 milyon dolar kazandırıyor. Bugünkü kurla 4 günde 800 milyon Türk Lirası civarında" diye konuştu.

KİPTAŞ ın 2016 da yaptığı 300 milyon TL lik arsa alım-satımı gündemde: Kamu zararı oluştu iddiası!

KİPTAŞ’ın o dönemde toplam 300 milyon Türk Lirası harcama yaparak  arsayı alıp projesini hazırladığına vurgu yapan Murat Ongun, "Hatta yapılacak projenin maketi hala KİPTAŞ binası girişinde bulunuyor" açıklamasını yaptı. 

Ongun, İBB yönetimine Ekrem İmamoğlu'nun gelmesinin ardından bu kadar para harcanan arsanın  İBB Meclisi AK Parti Grubu tarafından "yeşil alana" dönüştürülerek değerinin sıfırlandığını dile getirdi. Konuya ilişkin "Bu kamu zararı ile ilgili olarak İBB soruşturma açtı, dosya oluşturdu. İçişleri Bakanlığı müfettişleri soruşturma dosyasını aldı 3 senedir incelemekte. Akıbeti belli değil" ifadelerini kullandı. 

Murat Ongun'un yeniden gündeme taşıdığı arsa alım-satımı İBB Meclisi’nde de konuşulmuştu. İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Tarık Balyalı, konuya ilişkin açıklamasında satılan arsa dolayısıyla 600-700 milyon TL civarında bir kamu zararı oluştuğunun altını çizdi ve sonrasında yaşananları da dile getirdi. 

"KİPTAŞ bu arsada ‘Başakşehir Hoşdere’ projesini tasarlıyor ve. maketini yaptırıyor. Proje bedeli ve inşaat harçları olarak Başakşehir Belediyesi’ne 17 milyon 500 bin Türk Lirası ödeme yapıyor" diyen Balyalı, arsanın maliyetinin 317 milyon 500 bin liraya çıktığına, yerel seçim yaklaşırken arsanın İBB iştiraki İMAR AŞ'ye 315 milyon liraya zararına satıldığına dikkat çekti. 

"İMAR AŞ, KİPTAŞ’ın satış kararı aldığı tarihten 2 gün önce 19 Aralık 2018 tarihinde bu arsa için 280 milyon TL ödeme yapıyor. Aynı gün bu paranın 270 milyon lirası, İBB’den 109 milyon lira alacağı olmasına karşın kar dağıtımı adı altında İBB’ye ödeniyor" bilgilerini veren Balyalı, KİPTAŞ’tan İMAR AŞ’ye tapu devrinin bile yapılmadığını ileri sürerek, yönetime geldikten sonra kendilerinin 11 Aralık 2019 tarihinde tapu devrini yaptıklarını vurguladı. 

Balyalı, açıklamasını "Yeni KİPTAŞ yönetimi, tapu için 2 milyon 710 bin Türk Lirası tapu harcı, 18 milyon KDV ve Kurumlar Vergisi ödemek zorunda kaldı" diyerek tamamladı.

Sahibinden çalışmadı, emlak ve otomobil piyasası durdu! Milyonlarca kişi ve şirket mağdur!

Nova Life için düğmeye basıldı! Ankara'ya 2 bin 263 konutluk yeni proje geliyor!

Nurol Life, Nurol Residence ve Nurol Plaza'nın değeri 2 milyar TL'ye koşuyor!


Geri Dön