KİPTAŞ'tan Alibeyköy'e yerinde dönüşüm projesi!
Alibeyköy’deki bir gecekondu alanını dönüştürmeyi hedefleyen KİPTAŞ, arsayı 55 milyon liraya almaya hazırlanıyor. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, ''Yeni yönetimi olarak “Mümkünse yerinde dönüşüm” yöntemini benimsiyoruz'' dedi.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü yazısında KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'un görüşlerine yer verdi. İşte o yazı...
2005-2018 yılları arasında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İstanbul Biriminde çeşitli görevlerde bulunan Ali Kurt, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından 7 Ağustos 2019’da KİPTAŞ Genel Müdürlüğüne atanınca şirket bilançosunu toparlamak için müzayede formülüne başvurdu:
-Müzayede yöntemiyle satmayı planladığım bazı arsalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunlukta olan AK Partili üyelerin oyu ile yeşil alana dönüştürüldü.
Kurt, bir taraftan Silivri’deki sosyal konut projesini hızlandırırken, diğer taraftan Alibeyköy’deki (Eyüp) bir gecekondu alanıyla ilgili dosya dikkatini çekti:
-KİPTAŞ, aslında o arsayı 31 Mart seçimlerinden önce 18 milyon liraya satıyormuş. Araya seçimler girince kalmış.
Söz konusu arsayı 18 milyon liraya almaya hazırlanan şirketin, KİPTAŞ’ta yönetimin değişmesi üzerine teklifini 19 milyon liraya çıkardığını gördü:
-Aslında biz KİPTAŞ yeni yönetimi olarak “Mümkünse yerinde dönüşüm” yöntemini benimsiyoruz. O arsadaki gecekondu sahiplerinin tapusu olmasa da onları dönüşüm parçası yapmayı düşünüyorduk.
Talipli şirketin arsanın peşini bırakmadığına tanıklık etti:
- Şirket aynı arsaya verdiği teklifi 25 milyon liraya, sonra da 33 milyon liraya çıkardı. Şirketin en son teklifi “Bir kısmı yapılacak konutlarla ödenmek üzere” 55 milyon liraya yükseldi.
Kurt, arsanın peşini bırakmayıp, sürekli teklif yükselten şirkete son kararını bildirdi:
-Biz orada “yerinde dönüşüm” yapmaya kararlıyız.
Bu arsa öyküsünü geçen gün KİPTAŞ Genel Müdürlüğüne uğradığımda Ali Kurt’tan dinledim. Kurt, söz konusu gecekondu mahallesinde yaşayan ailelere projeyi anlattıklarını belirtti:
-Aslında tapuları yok. İşgalci konumundalar. Orada oturan 195 aileye, “Burada yerinde dönüşüm yapacağız. Projeden yerinizi seçin. Yıkıma başlayacağız. Taşınma bedeli ve 2 yıl kiranızı ödemeyi garanti ediyoruz. Sonra, buradaki yeni evlerinize döneceksiniz” dedik.
121 ailenin daire seçimi yaptığını, bunlardan 63’ünün sözleşmeye imza attığını vurguladı:
- Mevcut yeri 100 metrekare olan aile, yeni binada 80 metrekarelik daireye bedel ödemeden sahip olacak. 100 metrekarede ısrar eden yüzde 20’nin bedeli için borçlanıp ödeme yapacak. En önemlisi artık tapuları olacak. Ayrıca evlerinin değeri de artacak.
Mahallede 17 Ağustos’ta ilk yıkımı yaptıklarını kaydetti:
-Ekim ayı ortasında tam yıkım için sahaya gireceğiz. Direnen olursa gerekirse sert yapacağız. Çünkü, bu projeyi oradakilerin canını kurtarmak için yapıyoruz.
Ardından şu mesajı verdi:
- Riskli yapıları yıkıyoruz diye hapse atılmamız söz konusu olursa, girer yatarız.
Kurt, TOKİ’deki deneyimiyle KİPTAŞ’ta önemli projelere imza atacak gibi görünüyor.
320 milyon liralık arsamızı bir anda ‘yeşil alan’ yaptılar
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki AK Parti çoğunluğu ile önlerine konulan engellere örnek verdi:
- Başakşehir'de bir arsamız var. 31 Mart seçimlerinden önce devredilmiş ve KİPTAŞ'a 320 milyon liraya mal olmuş. Konut alanı olarak görünen arsa, İBB Meclisi'ndeki Başakşehir'i temsil eden AK Partili üyelerin teklifi ile yeşil alana dönüştürüldü.
Söz konusu arsa için yıllarca KİPTAŞ’ın Genel Müdürlük görevini yürüten Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’la görüştüğünü belirtti:
- İsmet Bey'e seçimden önce KİPTAŞ'a konut alanı olarak devredilen arsanın bizim dönemde yeşil alana dönüştürülmesinin haksızlık olduğunu anlattım. Ayrıca itiraz davası da açtık.
İstanbul’da yeni konut yapmayalım olanı değerlendirelim
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul’da 500 bin konutun deprem açısından riskli olduğunu belirtti:
- Vatandaşı bir an önce o riskli konutlardan kurtarmamız lazım.
Hızlı çözüm için şu formülü ortaya koydu:
- İstanbul’da yeni konut yapmayalım. Olanı değerlendirelim. İstanbul’da 1.3 milyon konut stoku var. Bunun 500 binini riskli konutlarla eşleştirelim. Riskli konutlarda yaşayan vatandaşların stoktaki sağlam konutlara geçişini sağlayalım.
Silivri’deki sosyal konuta başvurular TOKİ’yi katladı
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Silivri-4 projesini önce maketten, sonra da hazırlanan filmi göstererek anlattı:
-Ülkemizin en iddialı sosyal konut projesi. Nitekim, gördüğü ilgi bunu kanıtladı. 40 bin 392 başvuru oldu. TOKİ’de rekor 20 bin başvuru düzeyindedir.
Konutların satışında KİPTAŞ’ın gücünü “vatandaşa kefalet” formülüne dönüştürdüklerini belirtti:
-Ülkemizde en düşük konut faizini gerçekleştirmiş olduk. Kamu bankaları konut faizini aylık yüzde 0.64’e çekmeden önce biz Silivri- 4’ten konut alan vatandaşımıza aylık yüzde 0.62 faizle kredi kullandırılmasını sağladık.
Uygulanan dosya masraflarına işaret etti:
- Konut kredisinde aylık yüzde 0.64 uygulayan bazı bankaların, yüksek dosya masrafları ile faizi kendi düşündükleri düzeye çektiklerini gördük. Bizde dosya masrafı 1000 lirayı geçmez.
Silivri-4’te ayrıca sağlık çalışanlarına ayrıcalık tanıdıklarını vurguladı:
-Bu uygulamanın da olumlu etkisini gördük.
Projeden konut sahibi olunmasıyla ilgili kriterlerden bazılarını sıraladı:
-En az bir yıldır İstanbul’da yaşıyor olmak, KİPTAŞ’tan bugüne kadar konut ya da dükkan almamış olmak. Yani, gerçek anlamda sosyal konuta ihtiyacı olanların almasına özen gösterdik.
Başvuruları online aldıklarını kaydetti:
- Kuraları da online çektik. Her daire için talipli 3’er yedek belirledik. Kurada asıl çıkan vatandaş herhangi bir nedenle vazgeçerse, yedekten onun yerini alacak olanları belirledik.