28 / 04 / 2024

KİPTAŞ'tan Bakırköy'de dönüşüm yıkımı! Cadde Bakırköy için bir adım daha atıldı!

KİPTAŞ'tan Bakırköy'de dönüşüm yıkımı! Cadde Bakırköy için bir adım daha atıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki KİPTAŞ, hak sahipleriyle anlaşmaya vararak, Bakırköy Kartaltepe Mahallesi’ndeki 1968 üretimi, 9 blok, 66 konut bağımsız birim ve 111 hak sahibinden oluşan İş Bankası Mensupları Sitesi İncirli parselinde yıkım yaptı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KİPTAŞ), hak sahipleriyle anlaşmaya vararak, Bakırköy Kartaltepe Mahallesi’ndeki 1968 üretimi İş Bankası Mensupları Sitesi İncirli parselindeki yıkım çalışmalarına 31 Ağustos tarihinde başlamıştı. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da “İstanbul Yenileniyor” projesi kapsamında kentsel dönüşümü yapılacak olan 65 yıllık sitenin, tahliyesi tamamlanan İncirli parselindeki yıkımına, CHP Parti Meclisi üyeleri Cem Aydın ve Berker Esen, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve hak sahipleriyle beraber tanıklık etti. İBB Başkanı İmamoğlu, konuyla ilgili değerlendirmelerini de yıkım anını görüntüleyen basın mensuplarına yaptı. 

KİPTAŞ tan Bakırköy de dönüşüm yıkımı! Cadde Bakırköy için bir adım daha atıldı!

“İŞİMİZ ÇOK, YÜKÜMÜZ AĞIR, BERABER HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR”

Mega kent İstanbul'da, kentsel dönüşümün en etkin bir biçimde yürütülmesi noktasında çabalarının sürdüğünü kaydeden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, değerlendirme konuşmasında şöyle konuştu: “Şu an arka planda görmüş olduğunuz yapı, 1960’lı senelerde, o dönemin belki de en üstün mühendislik hizmetlerini almış binalarından bir tanesi. Fakat sizler de izliyorsunuz ki, bina ömrünü tamamlamış. Kolon kesitleri, kiriş kesitleri bugünün deprem yönetmeliğine uzaktan yakından ilgisi olmayan boyutlarda. Tabii Türkiye'de her daim kendini yenileyen mühendislik hizmetleri bulunuyor. Bazen meydana gelen depremler ve depremin ortaya koyduğu karakterler, bilimin ortaya koymuş olduğu birtakım gelişmelerle yönetmelikler değişiyor ve bugün bambaşka bir yapı güvenliği söz konusu. Bugün yıkmış olduğumuz bina, 65 senelik bir yapı. Ama acı bir şey var; ne yazık ki 30-40-45-50 yıl senelik, hatta bazen 20 senelik binalar bile, bu anlamda güvensiz birtakım işaretler vermekte. Kağıthane'de Sağlık Bakanlığı’na daha önceden tahsisli ve hastane şeklinde kullanılan bir binayı bakanlık hızlı bir şekilde terk etti. Ve biz şu anda, orada bir güçlendirme yapıyoruz örneğin. Yapı, 20 seneyi biraz aşkın bir yaşa sahip. Dolayısıyla gerçekten işimiz çok. Yükümüz ağır. Ve beraber hareket etmemiz gerekiyor.”

KİPTAŞ tan Bakırköy de dönüşüm yıkımı! Cadde Bakırköy için bir adım daha atıldı!

BAKANLIĞA ELEŞTİRİ: “KANUN SÜRECİ KISMINDA BİZ YOKUZ”

“Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'mızla olan diyaloglar sonrasında oluşmuş olan bir kanun süreci var. Bu kanun süreciyle ilgili -az önce vatandaşlarımıza da bilgi verirken ifade ettiğim gibi- bir; evet çok seviyeli, çok sağlıklı bir diyalog süreciyle Sayın Bakanımızla bir süreç başladı. Daha sonra arkadaşlarımızın da katılımlarıyla, farklı belediyelerin de katılımlarıyla mega kent İstanbul'a dair görüşler de karşılıklı verildi. Bizim birtakım görüşlerimiz vardı. Bu görüşler de sunuldu. Kaldı ki ben, Sayın Bakanımıza, İstanbul'a dair özel bir hukukun geliştirilmesi, hatta gerekiyorsa bir kanunla desteklenmesi gereken bir öneri sundum. Ve söz konusu bu önerinin bir İstanbul Deprem Konseyi olabilir, İstanbul Deprem Kurulu olabilir, İstanbul Deprem Başkanlığı olabilir, diye de bir başlıkla anlattım. Söz konusu bu müzakereler sonrasında görüşmenin gerçekleştirilip, ona göre kararın ortaklaşa bir biçimde fakat Meclis’te ama farklı koşullarda kamuoyuna ortaklaşa aktarıldığında hiçbir sorunu yaşanmayacağını belirttim. Fakat görüş toplama veya bilgileri alma noktasında bakanlığın yürütmüş olduğu süreç oldukça makul, ancak kararın netleştiği an itibarıyla, kanun sürecinde ya da  ‘Biz böyle bir hazırlıkla Meclis’e gidiyoruz’ kısmında biz yokuz.”

 

EKONOMİK KRİZ ELEŞTİRİSİ: “KURUM OLARAK, YAKLAŞIK MALİYETİ BİLE ORTAYA KOYAMIYORUZ”

 

“Bir başka engel, ne yazık ki ülkemizin ekonomik koşulları. Yani bugün emtia fiyatlarını… Biz ihaleye çıkıyoruz. Kurum olarak, yaklaşık maliyeti bile ortaya koyamıyoruz. Niye? Yaklaşık maliyeti arkadaşlarımız çalışırken bile, bir ay içinde bile 2-3 kez değişiyor. İhaleye çıkıyor. İhalenin ilanı var. İhalenin olduğu gün, artık o fiyat geçersiz hale geliyor. Yani ülkemizde ne yazık ki, artık serbest piyasada yüzde 60-70’e yakın faizin konuşulduğu, enflasyonun bunun daha da üstünde olduğu… Gıda enflasyonu falan artık konuşmuyorum bile. Bir yanıyla insanların gelirlerini ve geçimlerini zorlaştırıyor, bir yanıyla da bina yapmayla ilgili, borçlanma ve buna dair birtakım finansal imkanları da ne yazık ki ortadan kaldırıyor. Bugün bir bankaya gidip kredi kullanayım deseniz, vallahi 100 kişiden 1 kişi kullanır ya da kullanamaz. Böylesi bir ortamda bu binalar dönüşecek, değiştireceğiz, yapacağız… Vallahi ben sayıları bile unuttum. Bir önceki bakan ne demişti? ‘1 milyon konut’ mu demişti? Kaç tane yapıldı? Soruyor musunuz arkadaşlar? 10 bin mi yapıldı? 15 bin mi yapıldı? ‘Yarısı Bizden’ kampanyası başlatıldı. Ortada bir sonuç yok. Yani milleti hayalle, lafla boğamayız.”


YIKIMIN ÖYKÜSÜ

İstanbul'un Bakırköy ilçesinde yer alan 1968 yapım tarihli İş Bankası Mensupları Sitesi İncirli parseli hak sahipleri, binalarını yenilemek için 24 Mayıs 2022 tarihinde istanbulyenileniyorcom’a başvuru yaptı. KİPTAŞ; 9 blok, 66 konut bağımsız birim ve 111 hak sahibinden oluşan site için proje hazırladı. Söz konusu projenin tamamlanmasından sonra 22 Kasım 2022 tarihinde, hak sahipleriyle bilgilendirme toplantısı yapıldı. 29 Kasım 2022 tarihinde de, hak sahipleriyle sözleşme imzalanmaya başlandı. 13 Nisan 2023 tarihinde de hak sahipleriyle yüzde 100 uzlaşmaya varıldı ve riskli yapılar yıkıma hazırlandı. 31 Ağustos tarihinde ise yıkımlar başladı. Diğer bloklarda tahliyelerin yapılmasıyla yıkımlar tamamlanmış olacak

YÜCETARLA PARSELİNDEKİ YAPIM ÇALIŞMALARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Zuhuratbaba Mahallesi’ndeki 1969 yapım tarihli İş Bankası Mensupları Sitesi’nin Yücetarla parselinde yaşayan hak sahipleri de 7 blok 54 konut bağımsız birimden meydana gelen binalarını yenilemek için 24 Mayıs 2022 tarihinde istanbulyenileniyor.com’a başvurmuştu. İmalat çalışmalarının hızla devam ettiği proje kapsamında, 96 konut bağımsız birimden oluşan yeni projeyle birlikte hak sahipleri; depreme dayanıklı, modern mimariye ve konforlu dairelere sahip yeni konutlara sahip olacak.

İnşaat sektöründe pazar talepleri değişti! Prefabrik evlere olan talep artmaya devam ediyor!

KİPTAŞ Cadde Bakırköy satışta! İş Bankası Mensupları Sitesi'nde dönüşüm başladı!

KİPTAŞ Kent Etiler'de son dakika! 1.361 konutluk dev projede imalat çalışmaları başladı! 

 


Geri Dön