29 / 04 / 2024

Kira anlaşmazlıklarında flaş gelişme: Emlak danışmanları da yetkili olacak!

Kira anlaşmazlıklarında flaş gelişme: Emlak danışmanları da yetkili olacak!

Kira anlaşmazlıklarında yeni dönem resmen başlıyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Emlak Komitesi Başkanı Kenan Bayram, söz konusu anlaşmazlıklarda emlak danışmanları da yetkili olacağını açıkladı. İşte konuya ilişkin tüm ayrıntılar...



Ankara Ticaret Odası (ATO) Emlak Komitesi Başkanı Kenan Bayram, kira anlaşmazlıklarından dolayı tahkime taşınan davalarda emlak danışmanlarından oluşan bir hakem heyetinin bilirkişi olarak bulunacağını aktardı.

Bayram, kat mülkiyeti, kira, ortaklığın giderilmesi ve komşuluk anlaşmazlıklarının zorunlu arabuluculuk döneminin 1 Eylül tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğini ve bu durumlarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurma şartının getirildiğini söyledi.

ATO ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nın yaptığı çalışmayla arabuluculukta çözülmeyen ve tahkime taşınan davalarda emlak danışmanlarının da yetkili olacağını aktaran Bayram, sektörün sürece dahil olmasının önemli olduğunu vurguladı.

 Kira anlaşmazlıklarında flaş gelişme: Emlak danışmanları da yetkili olacak!

EMLAK DANIŞMANLARI BİLİRKİŞİ OLACAK

Bayram, ev sahibi kiracı arasındaki uyuşmazlıklarda emlak danışmanlarının bilirkişi olarak rapor düzenleyecekleri bilgisini verirdi.

Sözleşmelerin altında tahkim yazıldığı takdirde anlaşmazlıklar tahkime gideceğini söyleyen Bayram, burada da ticaret odasının yönetim ve meclisinden onay alınıp seçilen emlak danışmanları bilirkişi olacağını kaydederek, "Gayrimenkul hukukundaki anlaşmazlıklara ilişkin rapor düzenleyecekler. Bu gelişme, gayrimenkul sektörü için bir devrim niteliğindedir. Yani artık kendi davalarımızı kendimiz çözebileceğiz, rapor yazabileceğiz. Sonuçlar da bu raporlara göre değerlendirilecek." dedi.

Bayram, heyette bulunacak emlak danışmanlarının meslekte belli bir süreyi tamamlamış ve yetki sahibi danışmanlar olacağına dikkati çekti.

ANLAŞMAZLIKLAR KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEK

Dünya Gazetesi'ndeki habere göre, emlak danışmanlarının bu sürece dahil olmasının hem vatandaşlara hem de piyasaya katkı sağlayacağını anlatan Bayram, sözleşmelerden doğan anlaşmazlıkların mahkemelerde yıllarca sürebildiğini söyledi. Bu davaların şimdi arabuluculuğa geleceğini anlatan Bayram, "3 hafta içinde anlaşma sağlanamadığı takdirde direkt hakem heyetine gidecek" dedi. Konuya ilişkin örnek veren Bayram, "Örneğin bizim anlaştığımız TOBB Hakem Heyetine gönderilecek. Hakem heyetinde de ATO yönetimi ve meclisi tarafından seçilen, sektörümüzün içindeki gayrimenkul danışmanlarımızın vereceği raporlamayla anlaşmazlıklar en kısa zamanda çözüme ulaşacak." diye kaydetti.

ATO Emlak Komitesi ile TOBB'un hukukçuları işbirliğiyle düzenlenen program kapsamında, 26 Eylül tarihinde ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirecekleri eğitimle sürecin emlak danışmanlarına anlatılacağını aktaran Bayram, "Sonra da tahkimlere meslektaşlarımızdan hakem heyeti seçip göndereceğiz. Seçeceğimiz tahkim ve arabuluculuk bilirkişilerinin tespiti için meslektaşlarımızın katılımı önemli." dedi.

 Kira anlaşmazlıklarında flaş gelişme: Emlak danışmanları da yetkili olacak!

"BELGESİ OLMAYANA EMLAKÇI DİYEMEYİZ"

Gayrimenkul danışmanlarının statü ve sınırlarının Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bayram, burada en önemli hususun gayrimenkul danışmanının yetkileri olduğunu söyledi.

Bu yetkilerin Ticaret Bakanlığı tarafından alınan taşınmaz ticaret yetki belgesiyle sınırlandırıldığı bilgisini veren Bayram, "Bu belgeyi alan tüm meslektaşlarımız gayrimenkul sözleşmelerine imza atabilir, alım-satım aracılık hizmetleri ve gayrimenkulün sahibinden sözleşme alarak ilan portallarında ve sosyal mecralarda ilan verebilirler. Belgesi olmayanlara emlakçı diyemeyiz" diye aktardı.

TOKİ'den Şanlıurfa'ya 303 konutluk yeni proje geliyor!

Goldman, Merkez Bankası'nın yıl sonu yeni enflasyon beklentisini açıkladı!

Küresel piyasalarda şahin Fed'in yankıları devam ediyor! Piyasalarda neler oluyor hemen bakın!


Geri Dön