Kira anlaşmazlıklarında kefil dönemi! Ev sahibi ile kiracı sorunları büyüyor!
Kira sözleşmelerindeki anlaşmazlıklar, kefillere kadar yayılmış durumda. Ekstra zam talep eden konut sakiracı ile anlaşamayınca kefillere gidiyor. Peki bu durumda kefillerin sorumluluğu nedir? Kefil kira borçlarını öder mi? İşte ayrıntılar... Yasal zam oranı 2023 Temmuz'a kadar yüzde 25 şeklinde belirlense de daha fazla zam isteyen konut sahipleri, kiracıyla anlaşamayınca ‘çözüm’ için kefillere gitmeye başladı
Son zamanlarda kira fiyatlarının çok yükselmesi sebebiyle kiracı ve mülk sahipleri arasında yaşanan uyuşmazlıklar kira sözleşmelerinde kefis olanları da etkilemeye başladı. Yasal zam oranı 2023 Temmuz'a kadar yüzde 25 şeklinde belirlense de daha fazla zam isteyen konut sahipleri, kiracıyla anlaşamayınca ‘çözüm’ için kefillere gitmeye başladı. Kefillerden zam farkı isteniyor veya kiracıyı tahliyeye ikna etmesi isteniyor.
Peki bu kira zammında kefilin sorumluluğu var mı? Kira sözleşmesine kefil olurken nelere dikkat edilmeli? İşte ayrıntılar...
Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Gayrimenkullerini kiralayanlara mutlaka kira sözleşmelerine kefil almalarını tavsiye ettiklerini söyleyen Avukat Hanife Emine Kara, Borçlar Kanunu’nun 583’üncü maddesine göre kefalet sözleşmesinde şekil olara aranan durumları şu şekilde aktardı:
-Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli sayılmaz.
-Kefilin sorumlu olacağı azami tutar sözleşmede belirtilmelidir.
-Kefalet tarihi sözleşmede bulunmalı.
-Kefilin, sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi koşulu bulunuyor.
-Tersi durumda alınan kefalet geçerli olmayacaktır.
Altında deprem durmuyor! Altın fiyatları ne olacak? Gram altın, çeyrek altın yükselecek mi?