Emlak Konut

Kira artış düzenlemesi! 5 yılı dolduran kiracılar yeni yasadan etkilenecek mi? İşte detaylar!

Kira artış düzenlemesi, kiracıların ilgi odağında yer alıyor. Peki 5 yılı dolduran kiracılar yeni yasadan etkilenecek mi? İşte detaylar!Kira artışlarının sabit tutulduğu önergesi meclis tarafından kabul edilmişti

Kira zammı düzenlemesine dair detaylar araştırılmaya devam ediyor. Kira artışlarının sabit tutulduğu önergesi meclis tarafından kabul edilmişti. Vatandaşlar tarafından sorulan 5 yılı dolduran kiracılar yeni yasadan etkilenecek mi? sorusu da yanıt buldu.

İşte merak edilen yanıtlar…

Kira artışlarında yaşanan yükselişten sonra yapılan çalışmalar sonlandı. TBMM Genel Kurulu tarafından kira artışlarına yüzde 25 sınır getiren önerge kabul edildi. Bu önergeye göre Kira artışlarında 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 arasında yapılabilecek en yüksek zam oranını yüzde 25 olarak sabit tutuldu. Diğer yandan kira zammı düzenlemesi hakkında detayları açıklayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek şartı ile yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hükümdür. Adalet Komisyonu’nda Borçlar Kanunu’na eklenecek. Bu şekilde konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor" şeklinde konuştu.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından yüksek kiralar ve Konut fiyatlarıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıt verdi.

SİSTEM OTURACAK!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yapılan şikayetler hakkında da şunları söyledi; "Gelen şikayetlerin takibini Hazine ve Maliye Bakanlığı ve biz yapıyoruz. Suni bir artıştı hep onu söylüyoruz. Arz konusunda sıkıntı varsa sıkıntıyı giderecek süreci Cumhurbaşkanımız paylaştı. O da fiyatların geri gelmesine neden olacak, sistem oturacak.”

Piyasada düşüş oldu mu? sorusuna Bakan Kurum, “Maliyetlerin de orada etkisi var. Demir ve çimento ana maliyetler diyelim. Şu an geri geri geliyor. Hem dünyadaki tedarik ağının oturması ile da ilgili bir durum. Ülkeler üretime geçti, arz arttı. Talep aynı seviyede olunca mecburen fiyat da oturuyor. Kirada da olacak konut fiyatında da olacak. Bizim yaptığımız projelerle de buna imkan sağlayacağız. Vatandaşımızı her işte olduğu gibi konut işinde de aç ve açıkta bırakmayacağız” İfadelerini kullandı.

5 yılı dolduran kiracılar yeni yasadan etkilenecek mi sorusuna Avukat Çiğdem Kezer, şunları söyledi; “5 yıl dolduysa kira bedelinin yeniden düzenlenmesi için kira tespit davası açılabilirler. Bu durumda mevcut piyasa şartlarına göre rayiç bedel üzerinden mahkeme yoluyla belirleniyordu. 5 yılı dolacak olan yerlerde aynı sistemin geçerli olması gerekebilir” dedi.

Ölüm aylığı nasıl alınır? Ölüm aylığı kimlere bağlanır?

Bakan Varank: 80 ila 100 milyar dolarlık altın toprak altında! İşte detaylar!

Bankaya borcu olanlar dikkat! Bu haber milyonları ilgilendiriyor!