28 / 04 / 2024

Kira artış hızı aralıkta geriledi! Ortalama kira 14 bin 472 TL oldu!

Kira artış hızı aralıkta geriledi! Ortalama kira 14 bin 472 TL oldu!

Endeksa verilerine göre, Aralık 2023 itibarıyla Türkiye’de ortalama konut kira fiyatı 14 bin 472 TL, ortalama konut metrekare kira fiyatı ise 128 TL oldu.



Konut kiralarındaki hızlı yükseliş Aralık 2023 itibariyle yerini daha sakin piyasa koşullarına bıraktı. Endeksa.com değerlendirmesine göre Türkiye’de ortalama konut kira fiyatı 14 bin 472 TL, ortalama konut metrekare kira fiyatı ise 128 TL oldu.

İSTANBUL'DA KİRA FİYATLARI YÜZDE 78 ARTTI!

Türkiye’de kiralık birim değeri en yüksek il İstanbul oldu. Aralıkta İstanbul’da ortalama konut kira fiyatı 17 bin 594 TL ve birim metrekare kira fiyatı 176 TL olarak gerçekleşti. Endeksa verileri mega kentte kiralık konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 78 oranında arttı.

Kira artış hızı aralıkta geriledi! Ortalama kira 14 bin 472 TL oldu!

KİRA FİYAT ARTIŞLARI BU İLÇELERDE DÜŞTÜ!

İstanbul’da, bazı ilçelerde değer azalışı yaşandı. Örneğin, aralık ayında Şile’de birim metrekare kira fiyatları yüzde 3 düştü ve 165 TL seviyesine indi. 

Benzer şekilde, Başakşehir’de ve Küçükçekmece’de de yüzde 2’lik azalış yaşandı ve birim metrekare kira fiyatı 181 TL ve 168 TL olarak kaydedildi. Beşiktaş’ta metrekare başına kira fiyatı 331 TL ile yüzde 6, 267 TL olan Beyoğlu ve 382 TL olan Sarıyer’de ise yüzde 5 oranında yükseliş yaşandı.

YÜZDE 100'ÜN ÜZERİNDE DEĞER ARTIŞI YAŞANDI!

Aralık ayı verilerine göre Türkiye’nin kiralık konutlar özelinde en değerli ikinci ili ortalama 16 bin 399 TL ile Muğla oldu. Temmuz ayından bu yana süreklilik arz eden ve toplamda yüzde 13’e varan bir azalış yaşanmasına rağmen kent, listenin üst sıralarında yer alıyor.

Son altı ayda birim metrekare kira fiyatının 186 TL’den 164 TL’ye gerilediği Muğla’da düşüşün temel nedeni yaz sezonunun sona ermesi gösteriliyor. Turizme bağlı konut talebi azaldıkça bu eğilim kira değerlerine de yansıdı.

İzmir 2023 yılını kira fiyatı açısından yüzde 119’luk bir artış ile yılı kapadı. Aralık ayı bazında yüzde 4 artış kaydedildi. İzmir'de güncel ortalama konut kira fiyatı 15 bin 926 TL ve birim metrekare kira fiyatı ise 145 lira oldu. 

Bergama İzmir’in aralık ayı kira artış şampiyonu oldu. Yüzde 6’lık yükselişin kaydedildiği ilçede kiralık konut metrekare fiyatı 100 TL ve ortalama kiralık konut fiyatı da 12 bin 200 TL seviyesinde kaydedildi.

Antalya’da ise kışmevsimiyle gelen durağanlık etkisini gösterdi. Kentte değer değişimi sabit kaldı ve ortalama
kiralık konut metrekare fiyatı 145 TL ve kiralık konut fiyatı da 15 bin 38 TL olarak belirlendi. Antalya’nın belirgin bir azalış yaşayan tek ilçesi ise yüzde 5’lik oran ile Gazipaşa oldu.

Kira artış hızı aralıkta geriledi! Ortalama kira 14 bin 472 TL oldu!

ANKARA'DA ORTALAMA KİRA FİYATI 14 BİN 188 TL OLDU!

Ankara aralık ayını metrekare başına kira fiyatında 118 TL ve ortalama kira fiyatında ise 14 bin 188 TL ortalama ile kapattı.  Ankara'da kira fiyatları 2023 yılında inişli çıkışlı bir seyir izledi. Örneğin, şubat ayında Ankara’da yüzde 21’lik bir kiralık konut değer artışı görülmüş ve metrekare fiyatı 52 TL’den 63 TL’ye çıkmıştı. Başkentte kasım ayında yüzde 2 oranında bir azalış yaşanırken aralık ayında yüzde 4’lük bir yükseliş yaşandı.

KİRA ARTIŞLARI YAVAŞLADI

Endeksa verilerine göre Türkiye’nin pek çok kentinde kiralık konut değerlerinin artmaya devam ettiği ancak bu artışın hız kesmeye başladığı belirtildi.

Buna göre, Bursa’da aralık ayında yüzde 2’lik bir konut değer değişimi yaşandı ve yıllık kira değer artışı yüzde 125 olarak tespit edildi. Bursa’da şu anda konut metrekare fiyatı 111 TL ve ortalama kira fiyatı 13 bin 309 TL oldu.

Eskişehir de 2023 yılını yüksek değerlenme ile kapatan illerden oldu. Eskişehir’de 2023 yılında kiralar yüzde 152 arttı. Aralık ayında ise değer değişimi yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti. Eskişehir’de şu anda ortalama konut kira fiyatı 10 bin 162 TL ve metrekare başına kira ortalaması ise 103 TL olarak gerçekleşti.

Trabzon da önemli oranda kira değer artışı kaydedilen illerden biri oldu. Kentte son bir yıl içinde yüzde146 seviyesinde bir artış kaydedildi. Aralık 2023 itibarıyla Trabzon’da ortalama konut kira fiyatı 11 bin 46 TL, kiralık konut birim metrekare fiyatı ise 78 TL civarında. Trabzon’da metrekare fiyatları eylül ayında 85 TL’ye kadar yükselmişti.

Kira artış hızı aralıkta geriledi! Ortalama kira 14 bin 472 TL oldu!

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt kiralık konut piyasası ile ilgili yaptığı değerlendirmede, kira fiyatlarında uzun süredir yaşanmakta olan yüksek oranlı değer tırmanışının yavaşladığına ve hatta bazı bölgelerde durduğuna dikkat çekti.

Öğüt, Aralık ayı itibarıyla pek çok bölgede kira fiyatlarındaki artışta sakinleşme gördüklerini açıklayarak şu ifadeleri kullandı: ''Hem arz hem de talep açısından piyasanın daha sağlıklı bir sürece evrileceğini öngörmek olası. Yine de söz konusu trendin kira fiyatlarına daha somut bir biçimde yansıması zaman alacaktır ve piyasanın pek çok etkenin kümülatif bir sonucu olarak gerçekleştiğini göz ardı etmemek gerekir.

Bununla birlikte kentsel  dönüşüm kapsamında verilen kira desteklerinin güncellendiğini görüyoruz. Yenilenen
düzenlemeye göre, İstanbul'da kira destekleri 5 bin 500 TL, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir'de 4 bin 500 TL, diğer büyükşehirlerde 3 bin 750 TL ve diğer şehirlerde ise 3 bin TL’ye yükseltildi.

Bu destek artışı da kiralık konut piyasasında yeni bir hareketlilik ve görece bir güven artışı dalgası yaratabilir. Fiyatlarda keskin bir değişikliğe sebep olabilecek bir hamle değil ancak hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesi mümkün.” dedi. 

Yasal artışın üzerinde ödenen kira ev sahibinden geri alınabilir mi?

Ev sahipleri dikkat! Ev sahiplerine vergi uyarısı...

Kira sorunu sürerken, sektörden 'Kiralar semte göre belirlensin önerisi' geldi!

Geri Dön