Emlak Terimleri

Kira artış oranları Eylül 2016!

Kira sözleşmesi Eylül ayında yenilenen kimselerin zam oranları da bugün TÜİK tarafından açıklandı. İşte kira artış oranları Eylül 2016..

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Kirada yapılacak bu artış meskenler için ÜFE oranları ile kısıtlı. 


Böylece kira artışı yapacak mal sahiplerinin zam yapmadan önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlara bakmaları gerekiyor.


Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,21 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,41 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,96 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,77 artış gösterdi.


Buna göre mesken kiralamalarında kiracılara senelik olarak yüzde 4,77 oranında zam yapıldı. Kira sözleşmesi Eylül ayında yenilenen kimselerin zam oranları da bugün TÜİK tarafından açıklandı.


5 Eylül'de açıklanan Ağustos verilerine göre; 2016 Eylül tarihi itibariyle kira sözleşmesi yenilenen konut kiracılarına yüzde 4,51 oranında zam yapılıyor. TÜİK açıklamaları şu şekilde sıralanıyor;


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ağustos 2016


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde 0,08 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,08 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,03 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,51 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,53 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,38 artış, elektrik ve gaz sektöründe %2,91 düşüş ve su sektöründe %0,67 artış olarak gerçekleşti.


Aylık en fazla artış tütün ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; tütün ürünleri (%8,38), diğer mamul eşyalar (%2,95), giyim eşyası (%2,44) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-9,30), elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme (%-2,91), kok ve rafine petrol ürünleri (%-2,07) bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

 

Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış dayanıklı tüketimde gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Ağustos ayında aylık ve yıllık en fazla artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.



Kira artış oranları Ağustos 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com