Kira artış oranları temmuz 2014!
Temmuz 2014'e ait enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklandı. Açıklanan enflasyon oranlarına göre kira artış hesaplamaları için yüzde 9,46 oranında kullanılacak. İşte, kira artış oranları...
Kira artış oranları temmuz 2014!
Kira artış hesaplamalarında kullanılacak olan kira artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ayın 3'ünde veya takip eden iş gününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor.
Bugün Temmuz ayı Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre yüzde 9,46 oranında kira zammı uygulanabilecek.
TÜİK tarafından hazırlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'ne göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.
Borçlar Kanunu'na göre ev sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zam oranları Üretici Fiyat Endeksi oranlarından yüksek olamıyor. Söz konusu enflasyon oranları yukarı da belirttiğimiz gibi her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,73 arttı
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,73, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,89, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,46 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,26 artış gösterdi
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,82 artış, imalat sanayi sektöründe %0,67 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,88 artış ve su sektöründe %0,39 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünlerinde gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer madencilik ve taşocakçılığı ürünleri (%3,52), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%2,76), ham petrol ve doğal gaz (%1,84) alt sektörleridir. Buna karşılık kağıt ve kağıt ürünleri (%-2,16), basım ve kayıt hizmetleri (%-2,10), ve deri ve ilgili ürünler (%-0,71) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.
Kira artış hesaplamalarında kullanılan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ise yüzde 9,46 olarak belirlendi. Bu oran taşınmazlarda yapılacak olan kira artış oranı olarak ifade ediliyor.
2014 Temmuz ayı kira zam oranı ne olacak?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com