Emlak Terimleri

Kira artışı oranı hesaplama örneği!

Borçlar Kanunu gereğince mesken kiralamalarında yeni kira döneminde yapılacak kira artış oranı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarından yüksek olamıyor. İşte kira artışı oranı hesaplama örneği..

Kira artışı oranı hesaplama örneği!

Borçlar Kanunu gereğince mesken kiralamalarında yeni kira döneminde yapılacak kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarından yüksek olamıyor.


Kanuna göre kira artışı oranı hesaplama larında dönemin üretici fiyat endeksi oranlarının kullanılması gerekiyor.


Borçlar Kanunu madde 344

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


2014 Ağustos ayı kira artışı hesaplama örneği

Ağustos ayında; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Yukarıda da belirttiğimiz üzere, kira artışı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerekiyor. 


Buna göre Ağustos ayı kira artış hesaplamalarında yüzde 9,88 oranı kullanıldı. Örneğin kira bedeli 1.000 TL olan bir meskenin kira zam bedeli 98,8 TL olarak hesaplandı. Yeni kira yılında zamlı kira bedeli en fazla 1098,8 TL olarak belirlendi.


ÜFE'ye göre kira artışı ertelendi mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com