Sektörel

Kira artışına nasıl engel olunur? İşte herkesin merak ettiği yöntemler

Fahiş kira yükselişine mani olmak için yasal düzenleme geliyor. Kira yükselişine yüzde 25 sınırının zamanının uzatılması öngörülürken, fahiş kira yükselişiyle haksız kazanç sağlayanlara 3 seneye kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Peki kira yükselişine mani olmak için ne yapılması gerekiyor? Kısa sürede önemli kanunların yaşama uygulanması planlanıyor

Milliyet'in haberine göre: Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni dönemde yoğun bir çalışma zamanına girecek. Kısa sürede önemli kanunların yaşama uygulanması planlanıyor. Bunlardan biri de kira düzenlemesi olacak.

‘ANKARA’DA KONUT KİRALARI YÜZDE 150 ARTTI’ 

Büyükşehirlerde kira tutarları de üst seviyeye yükseldi. Türkiye'de yüzde 115 civarında yükselen konut kiraları, İstanbul’da yüzde 120'ye erişmişken, Ankara’da yüzde 150 seviyesine dayandı.

‘MAL SAHİPLERİ EVİ BOŞALTIP TEKRAR KİRAYA VERMEYE ÇALIŞIYOR’

Bu açıdan sadece mevcut kiracıların koşullarını bu sınırlamalarda yapması mal sahiplerinin evlerini boşaltılıp tekrar kiralaması ile yukarı çıkmaya çalışılıyor.

Kira artışına nasıl engel olunur? İşte herkesin merak ettiği yöntemler

İŞTE KİRA ARTIŞLARINI ENGELLEYECEK 4 ÖNLEM! 

Sadece kiralama amaçlı konut imalatı, yap-kirala-devret modelinin özel sektöre verilecek teşviklerle büyütülmesi, bununla birlikte mal sahiplerine belki belli bir zaman ile gelir vergisi muafiyeti sağlanması, İtalya’nın Floransa ilindeki gibi bazı şehirlerde günlük kiralık gibi kısa zamanlı kiralara uygulanan kısıtlamaların benzer halde uygulanması bu aşamada bazı önlemler olarak ön plana çıkabilir.

Kira değer haritalarının oluşması ile alakalı çalışmalar Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nde devam etse de e-Devlet sistemine ait beklentiler önümüzdeki seneyi gösteriyor. 

 Mal sahipleri kayıt dışı kanallara başvuru yapabilir mi? Peşin kira gibi bedeller alarak baştan bazı koşullar öne çıkabilir mi? Bunlar da aslında merak edilen öteki başlıklardır.

 Sektörde bu düzenleme başlığında önemli önerilerimizden birisi değer barışı ismiyle gayrimenkul sektöründe bir barış çıkarılmasıdır. Gayrimenkullerinin kıymetini beyan eden kişilere göre kira değer ve satış değer haritalarının yapılması aşamayı basitleştirebilir.

Gerek ilçe bazlı gerekse il bazlı elimizde çok kesin kira değer haritaları da maalesef bulunmuyor. Kiralama odaklı konut imalatları merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin katkısı ile konutların yapılması aşamasını basitleştirebilir.

Kira artışı, bir kiracının ödediği kira bedelinin belli bir süre sonra artırılması anlamına gelir. Kira artışı, kiracı ve ev sahibi arasında karşılıklı anlaşma veya yerel kira düzenlemelerine göre gerçekleşebilir.

Dolar dehası İslam Memiş'ten kritik açıklama! Bunu yapan paraya para demeyecek!

Dolar neden yükseliyor? İşte perde arkası

Philips'ten kaçırılmayacak fırsat! Kulaklıklar yüzde 51 indirime girdi