05 / 07 / 2024

Kira artışında sular durulmuyor! Şimdi de tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

Kira artışında sular durulmuyor! Şimdi de tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

Yüzde 25 zam şeklinde uygulanan tavan kira zammı uygulaması 1 Temmuz'da sona ererken, yeni kira zammı da yüzde 65.07 oldu. Bunun mağduriyet yarattığını belirten emlak danışmanları, kiralarda tavan zam oranının revize edilmesini istiyor. 



Yüzde 25 zam şeklinde uygulanan ve son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan tavan kira zammı uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihinde resmen sona erken, yeni kira zammı da yüzde 65.07 şeklinde oldu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre konut ve iş yeri kiralarındaki tavan zammın yüzde 65'in üzerine çıkarılmasının büyük sorunlara neden olacağını kaydeden emlak danışmanları, mülk sahiplerinin belirlenen tavan zammın üstünde artışlara gideceğini belirtti.

Gündemden düşmeyen yüksek kira artışlarının mülk sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getireceğini belirten emlak danışmanları, kiralarda tavan zam oranının en kısa sürede revize edilmesi gerektiğini dile getirdi..

Kira artışında sular durulmuyor! Şimdi de tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

MÜLK SAHİPLERİ YÜZDE 200'LERE KADAR DİRETECEK


İLKHA'da yer alan habere göre yaptığı açıklamada kira artış oranının yüzde 25'ten yüzde 65'e çıkarılmasının bir vahamet olduğunu dile getiren Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun, "Kira artışları yüzde 25 sınırındayken bile kiracılar ve mülk sahipleri arasında çok ciddi sıkıntıların çıktığına şahit olduk. Fakat yine de bir frenleme mekanizması şeklinde duruyordu. Kira artış oranlarının yüzde 65'e yükseltilmesi  mülk sahiplerinin bunu fırsata çevirerek yüzde 150 ya da 200'lere kadar direteceklerini tahmin ediyoruz. Bu da büyük mağduriyetlere neden olacaktır" diye konuştu.

Açıklamasında insanların en temel ihtiyacının barınma olduğunu kaydeden Abdürrahim  Tosun, barınmanın riske girdiği bir zaman diliminde yaşadıklarını söyledi.


İŞ YERİNİ KAPATAN ESNAFLARIN SAYISI ARTTI

Açıklamasında söz konusu bu sorunun sürmesi durumunda ülkede huzur ve güvenliğin biteceğini, anarşi ve hırsızlıkların ortaya çıkacağını iddia eden Tosun, şunları söyledi: "Bu durumun düzelmesi için yurttaşın omzundaki vergi ve kira yükünün iyileştirilmesi yönünde adımların atılması ve denetlemelerin yapılması gerekli. Ayrıca belirlenmiş olan söz konusu kira artış oranının revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu anda iş yerini kapatan esnafın sayısı oldukça çoğaldı. Bunun nedeni de yüksek olan kira bedellerini ödeyememelerinden kaynaklanıyor. İş yeri sahibi iş yerini kapatarak, bir yerde çalışır fakat barınmak zorunda olan aileler nereye gidecekler? Kira artışının bu seviyelerde olması ülkemizde çok ciddi sorunlara gebe olmaktadır." dedi.

Kira artışında sular durulmuyor! Şimdi de tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

REVİZE YOLUNA GİDİLMELİ

Açıklamasında söz konusu kira artış sınırının yüzde 25'lerdeyken de yurttaşların ciddi sıkıntı yaşadığına işaret eden bir diğer Emlak Danışmanı Ramazan Uslu da enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde kira artış oranlarının tavan fiyatının yüzde 25'lerden yüzde 65'in üzerine çıkarılmasının kiracılar ile mülk sahiplerini yeniden karşı karşıya getireceğini dile getirdi.

Ramazan Uslu açıklamasında "Mülk sahipleri alınan bu kararı bile uygulasalar belki piyasa da bir düzene girerdi. Fakat yüzde 25 iken bile mülk sahipleri kiralarını yüzde 100-150 hatta 200 oranında artırma yoluna gittiler. Hükümetin bu konuda STK'ların ve bu işin ehli olan insanların görüşlerini alıp yeniden revizeye gitmesi gerekiyor." dedi.

Açıklamasında söz konusu bu orantısız kira artışları sebebiyle kimi iş yerlerinin kapandığına şahit olduklarını kaydeden Ramazan Uslu, "Hükümetin bu konuda ciddi adımlar atması gerekli ve öncelikli olarak artan enflasyonun düşürülmesi gerekli. Enflasyonun düzelmesi de üretime bağlıdır. Bir ülkede eğer üretim olursa ve artarsa enflasyonda düzelir. Son dönemlerde Türkiye'de üretimin ciddi manada durduğunu görüyoruz. Üretimin olmadığı yerde insanlar faize ve bankalara yöneliyor. Böylece de haksız kazanç ortaya çıkıyor. Bu nedenle yeni belirlenmiş olan yüzde 65'lik kira artış sınırını onaylamıyoruz. Çünkü bunun halkı daha çok karşı karşıya getireceğine inanıyorum." diye konuştu. 
 

9 Temmuz BİM kataloğu! Yağlı Tost Peyniri 1500 gr 249 TL, Tereyağı 1 Kg 289 TL, Sek Yarım Yağlı Yoğurt 5 Kg 149 TL!

Araba almak isteyenler dikkat! Kampanyaya devam diyen Fiat, gözde modeli Egea Sedan'ı 799 bin 900 TL'ye satıyor!

Emekli promosyonlarına Temmuz güncellemesi: Garanti emekli promosyon ne kadar? İşte Garanti emekli promosyon 2024...


Geri Dön