Kira

Kira artışında TÜFE uygulaması son 2 yılda ev tutanları zorlayabilir! 

Kirada yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte yeni bir dönem başladı. Artık konut sahipleri, kirayı 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirleyecek. Peki bu durum sektörü ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar...

1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira zammında uygulanan yüzde 25 sınırlaması resmen kaldırıldı. Konut sahipleri kira bedellerini 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre hesaplayacak. Bu oran temmuz ayı için yüzde 65,07 şeklinde açıklandı. 

Sektör temsilcileri, bu yükselişin zorlamayacağına fakat son 1-2 yılda konut kiralamış kişilerin fiyat artış hızına bağlı olarak yüksek rakamlara maruz kalabileceğine dikkat çekti. 

SON 2 SENEDİR KONUT KİRALAYANLAR ZORLANABİLİR

Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto'nun haberine göre; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa megakentte kiralarda bir artış olmadığına dikkat çekti. 

"Artış yok, tam tersine ev sahibi istediği rakamdan evini veremeyince mecbur fiyatı düşürüyor, çekilme var. İstanbul’da kira fiyatları normal bir seyir izliyor" diye konuşan Aşa, yeni dönemle birlikte, yüzde 65 oranı son 1-2 yılda ev kiralayanlar için biraz sorun olacağının, bununla beraber 8-10 sene önce kiraya çıkanların ise cazip tutarlardan başladıkları için pek zorlanmayacaklarının altını çizdi. 

Aşa, "TÜFE oranına göre eklenecek zamla bile şu andaki piyasa rakamlarına ulaşmaz" dedi. 

ARTIŞ ORANINA GÖRE UZLAŞMA VAR

İstanbul Fatih’teki emlakçılar, "Sınırın kalmasından sonra kiralarda ufak yükselişler yaşanıyor. Kontrat yenilemeden önce bazı anlaşmazlıklara da tanık olduk. Konut sahibi, son 1-2 yılda yüzde 50-100 gibi bir zam yapmışsa vatandaş, yüksek bir artışı kabul etmiyor. Ancak, kiraya uzun bir süre zam yapılmadıysa kiracı TÜFE oranındaki zammı kabul edip konut sahibiyle uzlaşıyor" açıklamasında bulundu. 

SOSYAL KONUT ÜRETİMİ HIZLANMALI

Zam sınırlamasının bitmesiyle Ankara’da konut kiralarında yükselişler olduğunu dile getirdi ve "20 bin lira kirası olan bir kişi, TÜFE oranıyla artık 33 bin lira ödeyecek. Yapılan zamları asgari ücretli bir ailenin ödemesi çok zor” dedi. Fiyat artışlarına karşı komisyon kurulması önerisinde bulunan Akçam, şunları kaydetti: “Tüm kurumları fahiş kira fiyatları için göreve çağırıyoruz. Lojman sistemine yeniden dönülmeli. Memurun konut ihtiyacı buradan karşılanırsa piyasadaki konut arzı artırılmış olur. Memur ve öğretmen atamalarının ve tayinlerinin yapılması, kentlere yeni üniversite öğrencilerinin gelmesi ile de kira fiyatlarındaki artış sürecektir. Eski kiracılar, bu konuda biraz daha şanslı olacak" ifadelerini kullandı. 

Sosyal konut üretimiyle konut stokunun artırılması gerektiğini dile getiren Hakan Akçam, kamu ve özel sektöre çağrı yaptı ve "Konut stoku artırılarak arz talep dengesi yaratılabilir. TOKİ, Emlak Konut, belediye iştirakleri ve özel sektör müteahhitlerinin kiraya vermek üzere sosyal konut inşa etmeleri gerekiyor.

Büyük firmalara da sosyal konut inşa etme zorunluluğu getirilmeli. İnşaat sektörünün öncüleri sosyal konut hayata geçirmeli. Yeni konutların en az yüzde 10’u sosyal konut olmalı. Böylecekonut sayısı artar ve kiralar da gerilemeye başlar" şeklinde konuştu.  

Türkiye'deki milyoner sayısının yüzde 43 artması bekleniyor!

En düşük emekli maaşı için 3 formül: 11 bin 500, 12 bin ve 12 bin 500 TL!

Yabancılar aldığı iki daireden birini sattı, konutta fiyat artışı yavaşladı!