Kira

Kira artışlarında illegal uzlaşı dönemi başladı!

Konut kiralarındaki artış oranına yüzde 25 sınırı geldi fakat 800 TL'lik kirayı 2 bin 200 TL'ye çıkaran da var; 2 bin TL'lik kirayı 6 bin TL'ye yükseltmek isteyen de...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, 800 liralık kirayı yüzde 175 artışla 2 bin 200 TL’ye yükselten de var; 2 bin liralık kirayı piyasa şartlarına uydurup 6-7 bin TL’ye yükseltmek isteyen de

Konut kiralarındaki artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının üzerinden tam üç ay geçti fakat bu sınıra uyan çok az sayıda ev sahibinin olduğu bildiriliyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, 800 liralık kirayı yüzde 175 artışla 2 bin 200 TL’ye yükselten de var; 2 bin liralık kirayı piyasa şartlarına uydurup 6-7 bin TL’ye yükseltmek isteyen de...

Konut sahipleri, resmi enflasyon bile yüzde 80’i aşmışken kira artış oranının yüzde 25 ile sınırlandırılmasına tepki verirken, kiracılar da, yeni kiracı olup daha yüksek kira bedelleri ödememek için ev sahibiyle uzlaşmaya gidip daha yüksek zam oranlarına razı oluyor.

SINIR GELMESEYDİ YÜZDE 54,69 ZAMLANACAKTI

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre, kira hukukunda temel olan Borçlar Kanunu’na göre, kira artış oranında 12 aylık TÜFE esas alınıyor.

Eğer konut kiralarına yüzde 25 sınırı getirilmeseydi, resmi enflasyon verilerine göre, ağustos itibarıyla kira artış oranı yüzde 54,69 şeklinde olacaktı.

Fakat Haziran ayı başında getirilen uygulamaya göre,1 Temmuz 2023 tarihine kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde kira artış oranı, bir önceki senenin yüzde 25’lik kısmını geçmeyecek. Fakat sahada durum hiç de göründüğü gibi değil.

KİRACILAR NE DİYOR? 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, geçen sene kirasının 800 liradan 2 bin TL’ye çıktığını Sözcü gazetesine anlatan bir vatandaş, şimdi de ev sahibinin piyasa fiyatlarını gerekçe göstererek kira artış sınırına uymadığını ve 2 bin liralık kirayı 6-7 bin TL’ye yükseltmek istediğini belirtiyor. 

Yaptığı açıklamada bir bebeği olduğunu, yeni bir eve çıkması halinde çok daha yüksek bir kira ödemesinin mümkün olmadığını belirten vatandaş konuyla ilgili olarak “Bu yüzden ev sahibiyle uzlaşmaya çalıştık. Yasal sınıra göre kiramın 2 bin 500 TL’ye çıkması lazım ama iyileştirmeye giderek 3 bin 500 TL’ye çıkardım. Ev sahibim şimdilik memnun ancak ilerleyen aylarda ne olacak, bilmiyorum” dedi.

Bir başka vatandaş da geçen yıl kiraladığı eve 3 bin 700 lira kira ödediğini, fakat çevredeki ev kiralarının bir yıl içerisinde 6 bin TL ila 8 bin TL aralığında değişir olduğunu, bu yüzden de evden çıkarılma korkusu yaşadığını belirtti.

Geçen sene bu evi tuttuklarında bile çok yüksek geldiğini söyleyen vatandaş, karşı dairesine taşınan kiracının şu an 6 bin 250 lira ödediğini, karşı binanın 8 bin lira kira istediğini duyduklarını söyleyerek, "Bu fiyatları kim ödeyebilir?” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sözleşmem birkaç ay sonra yenilenecek. Ev sahibi yüzde 25 sınırına uyar mı, bilmiyorum ama ‘oğlum, kızım gelecek’ gibi durumlarla karşılaşmamak için uzlaşı yolunu tercih ederim diye düşünüyorum” 

EMLAKÇILAR ODASI: SINIRA UYAN PEK YOK

Sozcu.com.tr’ye önemli açıklamalar yapan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa da “Yüzde 25 sınırını uygulayan çok fazla yok” dedi.

Fakat, ev sahiplerinin de artık geçen seneki gibi çok yüksek artışlar talep etmediğini dile getiren Nizameddin Aşa, “Kiracılar da ‘ben sadece bu kadar artış yaparım’ inadından vazgeçiyor yavaş yavaş. Çünkü dışarıda yeni kiracı olarak girecekleri evde kiralar çok daha yüksek olacak. Bu yüzden tarafların bir şekilde uzlaştıklarını, yüzde 25 olmasa da makul buldukları daha yüksek bir oranda anlaştıklarını gözlemliyoruz” diye konuştu.

Kiracı ev sahibi savaşında son perde! Kiracılar hava parası istiyor!

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Ev sahibi kiracıyı nasıl çıkarabilir?