Emlak Terimleri

Kira artışlarında ÜFE nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralamalarında kira döneminin yenilenmesi durumunda, taşınmaz mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Peki, kira artışlarında ÜFE nasıl hesaplanır? Hangi ÜFE oranı hesaplamada kullanılır?

Kira artışlarında ÜFE nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralamalarında kira döneminin yenilenmesi durumunda, taşınmaz mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Yapılacak zam meskenlerde ÜFE oranları ile sınırlanırken; işyeri kiralamalarında ise bu sınırlama 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Kira hukukunun yer aldığı Borçlar Kanununa göre; kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyır.


ÜFE oranları yeni adıyla Yurt İçi ÜFE; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Peki, kira artışlarında ÜFE nasıl hesaplanır?


ÜFE oranları bilindiği üzere her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Artışın yapılacağı dönem yine ÜFE oranlarına bakılarak kira zam hesaplaması yapılıyor.


Örnek kira artış ÜFE hesabı:

Eylül ayı kira zam oranı:yüzde 9,84

Örnek kira bedeli: 1.000 TL

Kira zam bedeli: 98,4 TL

Zamlı kira bedeli: 1098,4 TL



Kira kontratı ne zaman yenilenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com