Kent Haberleri

Kira artışlarının tavan yaptığı İzmir’de taşınmanın maliyeti 100 bin TL’yi buluyor!

Yaptığı açıklamada İzmir’de taşınmanın maliyetinin en az 100 bin TL olduğunu belirten Gayrimenkul Danışmanı Deniz Kezer, bu şartlarda evlerinden taşınamayan kiracıların yüzde 100-120’lere varan kira artışlarını kabul etmek zorunda kaldıklarını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin merakla beklenen  enflasyon oranlarını açıklamasıyla konut ve iş yeri kira artış oranları da resmen belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, konut ve işyeri kiralarına 12 aylık enflasyon üzerinden artış yapılacak. Resmi olarak açıklanan Ağustos ayı enflasyon verisiyle beraber bu ay kira ve işyerlerine uygulanacak tavan zam oranı da yüzde 64,91 oldu.

KİRA ARTIŞ ORANLARI YÜZDE 60’IN ALTINA İNMEZ

Yeni Bakış’tan Doğukan Fikri Fidan imzalı habere göre resmi olarak açıklanan zam oranının sektöre etkilerini değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Deniz Kezer, dezeflasyon sürecinin henüz konut sektörüne yansımadığını kaydederek, “Kira artışlarında 12 aylık enflasyon oranları dikkate alındığı için şu anda dezenflasyon süreci buraya uğramadı. Temmuz ve Ağustos’ta yüzde 65 civarındaydı. Şimdi de 64.91. Burada herhangi bir şekilde dezenflasyon süreci başlamadı. Bir süre daha bu şekilde sürer ve yüzde 60’ların altına inmez diye düşünüyorum. Bu demek oluyor ki dün 10 bin Türk Lirası kira veren bugün 16 bin Türk Lirası kira verecek. Geçtiğimiz gün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan kira artış oranı ev sahiplerini az da olsa sevindirir nitelikte. Konut sahiplerinin pek çoğu emekli maaşlarının yanında bir de kira geliriyle geçinen insanlar. Bu nedenle yüzde 25 zam yapıldığı dönem onları zorladı. İki sene boyunca kiracılar ne kadar sevindiyse konut sahipleri de o kadar üzüldü. Bu sene sonuna kadar oranlar yüzde 60’ların altına düşmez. 2025 Ocak ayı itibarıyla ise yüzde 50’yi görmesini bekliyorum. Bundan böyle geçmiş yıllarda açıklanan yüzde 10-15 artış oranlarının hayalini bile kuramayız” ifadelerini kullandı.


KİRA GÜNCELLEMELERİ YÜZDE 100’E ULAŞIYOR

Günümüz şartlarında  İzmir’de bir konuttan başka bir konuta taşınmanın maliyetinin 100 bin Türk Lirası’nı bulduğunu anımsatan Kezer şöyle konuştu: “Resmi olarak açıklanan yüzde 64.91 oranı maksimum yapılabilecek zam oranı. Fakat konut sahipleri en az yüzde yüz zamları diretiyor. Kimi kiracı da davalık olmamak ve konutunu kaybetmemek için bunu kabul ediyor. Günümüzde bu şekilde kira artışları yapan çok sayıda konut sahibi var. Yani kira artışı değil kira güncellemesi yapıyorlar. Bu süreçte anlaşanlar da var davalık olan da var. Kira güncelleme oranları yüzde 100-120’leri buluyor. Bugün bir konuttan taşınmanın nakliye maliyeti 20-30 bin arasında değişiyor. Söz konusu bu rakamların altında nakliyeci bulmanız zor. Ev sahibi iki kira bedeli depozito istiyor, bir kira bedeli emlakçı istiyor. Bugün taşınmak isteyen biri en az 100-120 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Taşınmaya gücü olmayan ya da taşınmak istemeyen de anlaşma yoluna giderek, kira güncellemesini kabul ediyor. Şunu da anımsatmakta fayda var, kiracılar devletin açıklamış olduğu kira artış oranının üzerinde vermek zorunda değiller. Şu anda İzmir’de oturulabilir 3 oda 1 salon bir evin gerçek değeri 25 bin Türk Lirası. Depreme dayanıklı olduğunu düşündüğümüz evlerden söz ediyorum. Ancak eski kiracı oldukları için bugün 7-8 bin Türk Lirası’na 3 oda 1 salon  evlerde oturanlar var. Sonuç olarak konut sahipleri ile kiracılar arasında bir güncelleme yapılması iki tarafı da rahat ettirebilecek bir durum.”

 

Tahliyesi istenen gayrimenkul aile konutuysa nelere dikkat edilmeli? 

Satılık konut piyasasında emlakçılar için 'şans' dönemi! Ya satılırsa... Değerinin 2 katında ev satışları yapılıyor!

İzmir Büyükşehir, Buca Onat Tüneli üzerindeki hasar gören yapıları almak için düğmeye bastı!