08 / 05 / 2024

Kira bankaya yattı 300 bin kişi daha ev sahibi çıktı

Kira bankaya yattı 300 bin kişi daha ev sahibi çıktı

Kiraların bankaya yatırılması uygulamasının ilk sonuçları Maliye'yi sevindirdi.



Aralıkta başlayan yeni sistemle 300 bin yeni mükellef geldi. Kira geliri ile yaşadığını beyan eden mükellef sayısı 700 binden 1 milyona çıktı.

Küresel kriz nedeniyle kasım ayında vergi gelirleri düşen Maliye Bakanlığı, vergi borçlarının yeniden yapılandırması ve 500 YTL'nin üzerindeki kira gelirlerinin bankaya yatırılması uygulamaları ile moral buldu. Vergi ödeme kolaylığından yararlanmak için yapılan başvuru tutarı 11 milyar YTL'ye ulaştı. Kiraların bankaya yatırılması uygulaması ile kira gelirleriden vergi alınan mükellef sayısı yüzde 45 artışla 1 milyona ulaştı.

KİRA UYGULAMASI TUTTU

Maliye Bakanlığı'nın kasım ayı başında uygulamaya koyduğu 500 YTL'nin üzerindeki kira gelirinin banka ve PTT'ler aracılığı ile tahsil edilmesine ilişkin uygulamanın ilk sonuçları geldi. Sonuçlar Maliye Bakanlığı'nın yüzünü güldürdü. Uygulama ile kayıtdışının en çok olduğu gelirler arasında bulunan kira gelirlerinin kayıt altına alınmasında yüzde 50 başarı sağlandı. Uygulamanın mükellef sayısında ne kadarlık artış sağladığı ise mükelleflerin 2008 yılının mart ayında kira gelirlerini beyan etmesiyle birlikte net olarak ortaya çıkacak..

VERGİ BARIŞINA 11 MİLYAR YTL

ÖTE yandan, Maliye Bakanlığı'nın küresel kriz nedeniyle vergi borçlularına getirdiği, vergi borçlarının yıllık yüzde 3 faizle 18 ayda ödenmesine ilişkin vergi kolaylığı projesi kapsamında yapılan başvurunun 11 milyar YTL'ye ulaştığı bildirildi. Vergi barışı projesinden yararlanmak isteyenlerin ilk ödemesini ise aralık ayı içinde yaptığı kaydedildi. Vergi barışından sağlanan gelirlerin de, 2009 yılındaki vergi gelirlerini arttırması bekleniyor.

Maliye mükellef avına çıktı

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, 2007 yılı sonu itibariyle kira geliri elde edip de vergisini ödeyen yaklaşık 700 bin mükellef bulunuyor. Kasım ayında uygulamaya başlayan 500 YTL'nin üzerindeki kira gelirlerinin bankaya yatırılması uygulaması ve denetimlerle bu sayının 1 milyona ulaşması hedefleniyor. Maliye Bakanlığı denetim elemanları, bankalardan gelen kira hesap bilgileri üzerinde çalışmaya başladı. Buna göre, öncelikle kirasını beyan eden mükellefler tespit edilecek. Kirasını beyan etmeyen mükelleflerin bilgileri ise bağlı bulundukları vergi dairelerine gönderilerek incelemeye tabi tutulacak.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, kasım ayından itibaren kiralarını banka aracılığı ile tahsil etmeye başlayan ev sahipleri arasında, bugüne kadar mükellef olan ev sahiplerinin çoğunlukta bulunduğu bildirdi. Yetkililer kira gelirini bankadan tahsil etmeye başlayanlar arasında, bugüne kadar mükellef olarak kaydı bulunmayan kişiler de bulunduğunu kaydetti. Yetkililer, `Şimdi bu kişileri tespit etmeye çalışıyoruz' dedi.

Yıkılan Irak'ı  TOKİ  imar etsin

Irak Bayındırlık ve İskan Bakanı Beyan Dezei, savaş nedeniyle yıkılan Irak şehirlerinin yeniden imarı konusunda Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) yardım istedi. TOKİ'yi ziyaret eden Bakan Dezei, savaş nedeniyle Irak'ın bazı şehirlerinde büyük yıkımlar olduğunu belirterek, 70 metrekarelik konutlara ihtiyaç duyduklarını söyledi. Dezei `TOKİ'yi ve Türk müteahhitlik firmalarını davet ediyoruz' dedi.
Star

Geri Dön