Emlak Terimleri

Kira başkasının hesabına yatarsa ne olur?

Taşınmazını kiraya veren mal sahipleri kira gelirlerini kendi hesabına değil, eşinin ve çocuğunun hesabına yatırılmasını isteyebiliyor. Peki, kira başkasının hesabına yatarsa ne olur? İşte yanıtı..

Kira başkasının hesabına yatarsa ne olur?

Kira ve gelir vergisi mevzuatı gereğince, taşınmaz malını kiraya veren mal sahiplerinin gelirlerini banka aracılığı ile tahsil etmesi ve elde edilen gelirin istisna sınırını aşması durumunda kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Biliniği üzere kira gelirinin bankaya yatırılması zorunluluğu 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getiriliyor.


Tebliğ gereğince; kiranın bankadan ödenmesi ile ilgili tebliğ esasları şu şekidle sıralanıyor:

"-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,          

- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların


kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir."


Kimi zaman mal sahipleri kira gelirlerini kendi hesabına değil, eşinin ve çocuğunun hesabına yatırılmasını isteyebiliyor. Peki, kira başkasının hesabına yatarsa ne olur?


Bu şekilde kira geliri için beyanname vermeyen ancak kira geliri hesabına yatan kimselere Maliye'den mektup gönderiliyor.


Adına Maliye'den mektup gelip gerçekten taşınmazı olmayan ve kira geliri elde etmeyen kişiler beyanname vermemekle birlikte bir süre sonra vergi dairesince çağrılıyor.


Bu durumda; Kira tahsil edilen taşınmazın aslında bir başkasına ait olduğunun, taşınmaz sahibi tarafından bu kira gelirleri için beyanname verildiğinin ve vergisinin ödendiğinin ispatlanması gerekiyor.


Hisseli evin kira bedeli hissedarlardan birinin hesabına yatırılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com