Sektörel

Kira bedelleri İstanbul'da yüzde 19, Ankara'da yüzde 8 arttı! Kiralık konutta yükseliş hız kesmedi!

Gayrimenkul platformu Emlakjet’in verilerine göre temmuzda kiralık konut piyasasında İstanbul'da yüzde 19, Ankara'da yüzde 8 olacak şekilde belirgin yükselişler kaydedildi. Peki ikinci el ve sıfır konutlarda öncelikler ne oldu?

Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin temmuz 2024 emlak rakamlarını açıkladı. Buna göre; İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde satılık konut fiyatları yüzde 3 ile yüzde 4 arasında yükselirken, Antalya ve Aydın'da yüzde 2 gerileme kaydedildi. 

Kiralık konut piyasasında ise İstanbul'da yüzde 19, Ankara'da yüzde 8 belirgin yükselişler izlenirken, İzmir'de fiyatlar sabit kaldı. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; konut arama oranlarına bakıldığında ise tüketicilerin yüzde 52'sinin satılık, yüzde 48'inin ise kiralık konut aradığı belirlendi. 

KONUT SATIŞLARINDA SON DURUM NE?

Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 16,0 arttı 127 bin 88 oldu. Konut satış sayısının en yüksek olduğu şehirler sırasıyla 19 bin 47 ile İstanbul, 11 bin 364 ile Ankara ve 6 bin 659 ile Antalya olurken, en az olduğu şehirler sırasıyla 61 ile Ardahan, 64 ile Hakkari ve 77 ile Bayburt olarak açıklandı. 

Temmuz 2024'te toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,8 şeklinde oldu. Yabancılara gerçekleştirilen konut satış sayısının en çok olduğu şehirler sırasıyla 878 ile Antalya, 752 ile İstanbul ve 218 ile Mersin oldu.

Ayrıca, açıklanan rakamlara göre, Geçtiğimiz senenin Temmuzunda Türkiye'den 772 konut alan Ruslar bu yılın aynı döneminde 485 konut aldı. Ayrıca geçen senenin ilk 7 ayında toplam 7 bin 228 konut alan Ruslar bu yılın ilk 7 ayında yalnızca 2 bin 908 konut satın aldı. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 2022'de bu veri 6 bin 877 şeklinde olmuştu. 

Emlakjet'in gerçekleştirdiği "Satılık Konut Yatırım Eğilimi" anketine göre katılımcıların yüze 57'si ikinci el konutlara yönelirken, yüzde 78'i konut alımını oturum amacıyla yaptığına dikkat çekiyor. 

İkinci el konutlarda en önemli kriter yüzde 56 ile fiyat, yüzde 25 ile depreme dayanıklılık şeklinde dikkat çekerken,  sıfır projelerde ise yüzde 63 oranında fiyat ve ödeme şartları öncelikli etken oldu. 

Sektör temsilcilerinden konut satış değerlendirmesi! Elinde parası olan harekete geçti!

En düşük ve en yüksek ortanca kira değeri hangi illerde? Ev kiralayacaklar aman dikkat!

2024’ün ilk 6 ayında vatandaşlık için gayrimenkul alanların sayısı geçen yılın iki katını geçti!