28 / 04 / 2024

Kira beyannamesi son gün ne zaman? Hazır kira beyannamesi 2024! Evi olanlar hemen baksın!

Kira beyannamesi son gün ne zaman? Hazır kira beyannamesi 2024! Evi olanlar hemen baksın!

Geçtiğimiz sene konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 1 Nisan'da sona erecek. Peki kira beyannamesi son gün ne zaman? Hazır kira beyannamesi 2024!



Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira beyanı süreci 1 Mart 2024 tarihinde resmen başladı. Kira geliri elde eden mülk sahiplerinin 1 Nisan 2024'e kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beyan süreci başlamadan hemen önce konuya ilişkin bir açıklama yaptı ve "Bu senenin Mart'ında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri mercek altına alındı" dedi. Ayrıca Bakan Şimşek, beyan dönemi öncesi hatırlatmaların sürdüğünü, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere ilişkin de yasal işlemlerin başlatılacağını söyledi. 

Gayrimenkul sahipleri sık sık kira beyannamesi son gün ne zaman?, Hazır kira beyannamesi 2024 araştırması yapıyor. 

Kira beyannamesi son gün ne zaman? Hazır kira beyannamesi 2024! Evi olanlar hemen baksın!

KİRA GELİR VERGİSİ HESAPLAMA 2024 

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin Türk Lirası, iş yerinden 150 bin TL'den fazla kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekiyor. 

2023'te elde edilen konut kira gelirlerinin 21 bin TL'si vergiden istisna tutulurken, iş yerleri için istisna uygulanmıyor. 2024'te verilecek kira geliri beyannamesinde, 2023 yılında bu gelir elde edildiği için, bu seneye ait olan istisna yapılacak. 

Yani, evin kiraya verilmesinden elde edilen yıllık gelirin 21 bin lirası vergi dairesi tarafından indirilecek. 

Kira beyannamesi son gün ne zaman? Hazır kira beyannamesi 2024! Evi olanlar hemen baksın!

KİRA BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR? HAZIR KİRA BEYANNAMESİ 2024

Kira gelirlerine ilişkin beyannameler, vergi dairesine gidilmesine gerek olmadan elektronik ortamda Hazır Beyan Sistemi kullanılarak verilebiliyor. Mükellefler, 2023 yılı kira gelirlerini ister evlerinden isterse internet bağlantısının olduğu herhangi bir yerden elektronik ortamda kolay bir şekilde beyan edebiliyor. 

Ev sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini kullanarak da ödemelerini gerçekleştirebiliyor. 

Kira geliri vergisi mükellefleri "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yaptıktan sonra hazırlanan beyanları onaylayarak ya da üzerinde gereken değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebilyorlar. Hazır Beyan Sistemi'ne 7 gün 24 saat  erişim sağlanabiliyor. 

Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de kira beyannameleri verilebiliyor. 

Mükellefler, kira geliri vergilerini  İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebiliyor. Yıllık beyanname verme konusunda mükellefler GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayıp, bilgi alabiliyor.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan İstanbul açıklaması: Artık İstanbullular yaşayan ölülerdir! 

Kredi faizleri fırladı! 1 haftada 7 puanın üzerinde artış!

Nisanda temettü dağıtacak şirketler belli oldu! Nisan 2024 temettü takvimi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz emekliye zam için tarih verdi!

Geri Dön