29 / 04 / 2024

Kira beyannamesinde iktisap bedeli nedir?

Kira beyannamesinde iktisap bedeli nedir?

Satın alınan bir taşınmazın kiraya verilmesi durumunda, elde edilen kira gelirinden iktisap bedelinin belli bir kısmı indirilebiliyor. Peki, kira beyannamesinde iktisap bedeli nedir? Kira beyannamesinde iktisap bedeli indirimi nedir?



Kira beyannamesinde iktisap bedeli nedir?

İktisap bedeli, bir taşınmazın satışa konu olması sürecinde ödenen bedel oluyor. Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde Vergi Usul Kanununun 266 ncı maddesinde yazılı itibari değer iktisap bedeli olarak kabul ediliyor.


Satın alınan bir taşınmazın kiraya verilmesi durumunda, elde edilen kira gelirinden iktisap bedelinin belli bir kısmı indirilebiliyor. Peki, kira beyannamesinde iktisap bedeli indirimi nedir?


Kira beyannamesinde iktisap bedeli indirimi..

Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i indirilebiliyor.


(İktisap bedelinin yüzde 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2011 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)


İktisap bedelinin yüzde 5’i tutarındaki bu indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacaktır. İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller yüzde 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.


Gayrimenkullerde İktisap Tarihinin Belirlenmesi


Gayrimenkullerde iktisap, Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi uyarınca, tapuya tescille olmaktadır. Buna göre, kat karşılığı müteahhide veya kooperatiflere verilen arsa karşılığında alınan gayrimenkuller dahil, iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, değer artışı kazancının tespiti yönünden iktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınacaktır.


Ancak, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel haller de iktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir.


Bu çerçevede, konut yapı kooperatifleri, Toplu Konut İdaresi veya diğer kişilerden gayrimenkulü fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alanların, söz konusu gayrimenkulleri fiilen kullandıklarını; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları ve benzeri belgelerle tevsik etmeleri halinde değer artışı kazancının tespiti yönünden fiilen kullanıma başladıkları tarih iktisap tarihi olarak kabul edilecektir.


Gayrimenkulün ihale veya icra yoluyla alındığı durumlarda da fiilen kullanıma hazır şekilde teslim alındığının yukarıda sözü edilen belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, tapu tescil işlemi olmasa dahi fiilen kullanıma bırakıldığı tarihin iktisap tarihi olarak kabul edilmesi gerekir.


Kira gelir vergisi 2016 beyannamesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön