Emlak Terimleri

Kira beyannamesinin zamanında verilmemesi halinde ne olur?

Taşınmaz mallarda istisna bedelinden yüksek kira gelir elde eden kimseler kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Peki, kira beyannamesinin zamanında verilmemesi halinde ne olur?

Kira beyannamesinin zamanında verilmemesi halinde ne olur?

Meskenlerde 3.300 TL'den; işyerlerinde ise 27.000 TL'den yüksek kira gelir elde eden kimseler kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira beyannamesi, kira gelir vergisi mükellefleri tarafından veriliyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır.


Ayrıca beyanname “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilebiliyor.  Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir. 


Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabilmektedir. Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.


Kira gelir vergisi beyannamelerinin 25 Mart'a kadar verilmiş olması gerekiyor. Peki, kira beyannamesinin zamanında verilmemesi halinde ne olur?


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 25 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Kira beyannamesinde dikkat edilmesi gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com