Kent Haberleri

Kira borçlarına devlet formülü!

Karacasu Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı başkanlığında yapıldı. Katı atık bedelinde artış yapılmaması kararı alınırken belediyenin alacaklarında devletin uyguladığı yapılandırma sisteminin uygulanmasına karar verildi.

Karacasu Belediyesi başkanlık makamında yapılan toplantı öncesi Şirin Pide Salonu sahibi Halil İbrahim Köse’nin gönderdiği tahinli pideler meclis üyelerine ikram edildi. Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı pideler için Halil İbrahim Köse’ye teşekkür ederken Belediye Meclis üyeleri Kenan Tabak ve Yılmaz Gümüş TRT 1 Ana Haberde Karacasu pidesi anlatarak ilçe tanıtımına katkıda bulunan Halil İbrahim Köse’ye bir plaket verilmesi teklifinde bulundu. 

‘ZATEN VATANDAŞA YÜKSEK GELİYOR’

İlk olarak 2017 yılı katı atık tarifelerinin belirlenmesi hususu görüşüldü. Muhalefet partilerinden gelen düşürelim önerisi “Meclis üyeleri belediye gelirlerini azaltıcı gider arttırıcı teklif veremezler” maddesinden dolayı yasal olmadığı ifade edilerek kabul edilmedi. Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı, “Zaten yüksek geliyor vatandaşa. Düşürme şansımız da yok. Kimse artmasını istemediğine göre aynı kalması yönünde oylarınıza sunuyorum” dedi. Öneri oy birliği ile kabul edildi. Geçen yıl aylık 8.94 kuruş olan katı atık bedeli aynı oranda kaldı. 

OTOGAR 3 METRE ÇEKİLEREK YAPILIYOR

Karşıyaka köprüsünün karşı tarafında derenin içerisinde zeytinliği bulunan Mehmet Koruk’un imar planında değişiklik yapılması talebi oy birliği ile reddedildi. Selahattin Topçu’nun Karacasu İlçesi Yaylalı Mahallesi Garaj mevkiinde 270 ada 6 parselde Sanayi  Bölgesindeki 4 katlı yapı kullanma izni alınmış binanın batı tarafında 7 metrelik yol açılsın şeklindeki talebi görüşüldü. Bu gündem maddesi görüşülürken Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı otagar ile vatandaşlar arasında kapanan havalandırma pencereleri nedeniyle yaşanan mahkeme sürecini paylaştı. Karşılıklı anlaşma ile sorunun çözüldüğünü ifade eden Büyükyapıcı, “Biraz havalandırma bırakmazlar mı talebi gelince bu konuda büyükşehirden ricacı olduk. Büyükşehir bunu yarım metre 1 metre çekmek değil birleşik nizam olmasına rağmen adeta bahçeli nizammış gibi düşünerek 3 metre çekerek yapma kararı aldı. Şimdi bu binayı da yapma, buradan 7 metre yol geçireceğiz demek ne kadar doğru meclisimiz takdirine bırakıyorum” dedi. Selahattin Topçu’nun talebi oy birliği ile reddedildi. 

2017 GELİR TARİFESİ DE AYNI KALDI

Yaykın mahallesinde yapılan 11000 uygulama imar planı ayrıntılı bir şekilde incelenmek üzere imar komisyonuna sevk edildi. 2017 yılında uygulanacak gelir tarifesi görüşüldü. 2017’de tatbik edilecek kepçe çalıştırma, ilan gibi belediyenin verdiği mal ve hizmetlere ilişkin tarifenin belirleneceği gündem maddesinde Başkan Büyükyapıcı, “Ben bu sene hiç artmamasını talep ediyorum. Biliyorsunuz 40’a yakın dükkanı ihaleye çıktık. Ederinin üzerine çıkan yerler de oldu. Ben bu sene bu artışın yapılmamasından yanayım” dedi. Oy birliği ile artış yapılmaması kabul edildi. 

KİRA BORÇLARINDA YAPILANDIRMA FORMÜLÜ

Bir vatandaşın verdiği 5393 sayılı yasanın 18. Maddesinin (h) bendiyle ilgili talep görüşüldü. Ana parası 22.987 lira olan kira borcunun 18 bin 92 lira faiziyle birlikte 41 bin liraya yükseldiği, vatandaşın taşınmasına bu nedenle belediyece icra takibi başlatıldığı meclis üyelerine anlatıldı. Vatandaşın evini satmasına rağmen icra takibi nedeniyle tapusunu teslim edemediği ve sulh sağlayarak sorunun çözülmesini istediği bilgisi paylaşıldı. Faizi kaldırma önerisi kötü bir örnek olabilir denilerek kabul görmedi.  Belediye Meclis üyesi avukat Sevgi Kulcu Öncü  6736 sayılı Kanun 19/08/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yapılandırma sisteminin  belediyenin kira alacaklarında dikkate alınabileceği önerisi getirdi. Kulcu, “Devletin yaptığı yapılandırmada enflasyon oranı dikkate alındığı gibi ona paralel bir formül üretebiliriz.  Olması gereken bir şey varsa yapılması gerektiği düşüncesindeyim. Çünkü arkadaşımızın yaptığı iş bir sanat ve bu işi Karacasu’da tek yapan kişi. Karacasu’da bu işin devam ediyor olmasını isterim” dedi.  Yapılan değerlendirmelerin ardından vatandaşın talebine istinaden devletin diğer vatandaşlara uyguladığı yapılandırma şartlarındaki faiz oranlarının belediyenin kira alacaklarında da 3 ay süreyle uygulanmasına bundan sonra da talep gelmesi durumunda meclisçe değerlendirilmesine oy birliği ile karar verildi.


Aydın Ses Gazetesi