Kira borcu nereden ödenir?
Kira ödemelerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin yasal esaslar, 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ kapsamına göre açıklanıyor.Peki,kira borcu nereden ödenir?İşte kira borcunun ödenmesiyle ilgili bilgiler..
Kira borcu nereden ödenir?
Borçlar Kanununa göre ev sahibi ve kiracı arasında yapılan anlaşma için imzalanan sözleşme, kira sözleşmesi olarak adlandırılıyor.
Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.
Kira ödemelerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin yasal esaslar Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ kapsamında yer alıyor.Kanunun hükümlerine göre;
-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,
-İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların
kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir."
Bu tebliğ esasları gereğince meskenlerde 500 TL ve üzerinde kira geliri elde eden mesken sahiplerinin kira tahsilini banka aracılığı ile yapması gerekiyor. Buna karşın 500 TL'nin altında elde edilen kira geliri elden tahsil edilebiliyor.
İşyeri kiralamalarında kira için bir sınırlama bulunmuyor. Kira bedeli ne olursa olsun, tahsilin banka aracılığı ile yapılması gerekiyor.
Kira sözleşmesi noter ücreti ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com