Kira depozitosuna 3 aylık kira sınırı!
Borçlar kanunu kapsamında kiracıların ev sahibine ödemesi gereken depozito miktarı en fazla üç aylık kira bedeliyle sınırlanıyor.
Kiralamak istediğinizde, sizden girişinizde kira bedeliyle birlikte depozito olarak ek bir güvence ücreti istenebiliyor. Ek ücret Kiracılar Yasasına göre vadeli hesaba yatırılıyor ve faiz kiracının oluyor. ‘Kira bedeli’ olmadığı için kira depozitosundan damga vergisi alınmıyor.
3 aylık kira sınırı
Ev sahibi kiracıdan en fazla 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteyebiliyor. Sözleşmenin sona ermesiyle v ile ilgili herhangi bir anlaşmazlık çıkması durumunda masraflar bedelden düşürülebiliyor.
Örneğin;
Dairenin kirası 2000 liraysa ev ahibi en fazla 6000 lira depozito isteyebilir. Genelde 1 aylık ya da 2 aylık depozito isteniyor. Depozito ev sahibini güvence altına alırken kiracıya güvence verme bedeli olarak görülüyor.
Depozitonun iadesi
Depozitonun iade edilmesi, geri alınması için olumsuzluklara karşı önlem/ispat için depozito verirken yazılı bir belge talep ediliyor. Yazılı belge üzerinde depozito verilme tarihi, nedeni, ne kadar verildiği yazılıyor ve ıslak imza atılıyor.
Yasal haklar
Evde, ev sahibine masraf oluşturacak bir durum yoksa ve yine de ev sahibi depozitoyu geri vermiyorsa kira yasal yollara başvurabilir. Böyle bir durumda kiracının ilk olarak ev sahibinin aleyhinde icra takibi açtırması ve depozitoyu ev sahibinden istemesi gerekiyor. Olay sonuçlandığında ise banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri veriyor.
5 soruda kiracı depozito iadesi!