Emlak Terimleri

Kira elden verilebilir mi?

Konut ve işyeri gibi kiralamalarda elde edilen gelir vergilendiriliyor. Gelirin ispatı için ödeme ise bankadan yapılıyor. Peki, kira elden verilebilir mi? Kira elden verilirse ne olur?Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların anlaşmasına istinadan sözleşme imzalanıyor. Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

Kanunen mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü olurken, kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.

Kira sözleşmesi en az kaç yıl olur?

2022 kira vergisinden neler düşülür?

Kirada oturup kirada evi olanlar beyanname verecek mi?