Kira fesihname örneği!
Kiracının kira sözleşmesini fesh edebilmesi için ya kira sözleşmesinin sona ermesi gerekiyor ya da haklı nedenlerle olağanüstü fesih yollarından bir tanesinin gerçekleşmiş olması gerekiyor. İşte, Kira fesihname örneği!
Kira fesihname örneği!
Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenen kira sözleşmesi ile ilgili hükümlere göre kira sözleşmesinin feshi iki farklı şekilde gerçekleşiyor. Birincisi sözleşme süresinin dolması halinde sözleşmenin fesh edilevilmesi, ikincisi ise kira sözleşmesinin haklı nedenlerle tabi olağanüstü fesih ile sona ermesi oluyor.
Kira sözleşmesinin dolması halinde kiracı eğer sözleşmenin devam etmemesini istiyorsa bunu ev sahibine 15 gün önceden bildirmesi gerekiyor. Bu bildirimi 15 gün önceden yapması halinde sözleşme fesh edilebilyor. Kiracı eğer evden memnun kalmaz ise kira müddeti zarfında kiracının bir kusuru olmaksızın akitten maksut olan kullanmak mümkün olmayacak veya ehemmiyetli surette azalacak bir hale düştüğü takdirde, kiracı ücretten mütenasip bir miktarın tenzilini talep edebileceği gibi, ayıp münasip bir müddet zarfında bertaraf edilmezse, akdi dahi feshedebiliyor.
Bu hususla ilgilin açıklamalara Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor.
MADDE 367- Belirli süreli kira sözleşmesi, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer .Ancak, tarafların örtülü olarak sözleşmeyi sürdürmeleri hâlinde, aksi kararlaştırılmadıkça, kira sözleşmesi birer yıl için yenilenmiş sayılır. Yenilenen kira sözleşmesi yasal bildirim süresine uyularak, her kira yılının sonu için feshedilebilir.
Kiracının İflası-M.332: Olağanüstü fesih yollarından biri olan, kiracının iflası hali düzenlenmiştir. Düzenleme, karşılıklı borç yükleyen sözleşmeler bakımından genel hüküm niteliğindeki 97.maddenin özel bir uygulama alanı olarak, sadece iflâsı kapsayacak şekilde yapılmıştır. Ayrıca aynı maddede, süre verilmesine ilişkin bildirimin yazılı şekilde olması aranmış, “birikmiş kiralar” ise genel hükümlere tâbi olduğu için, kapsam dışı tutulmuştur.
Yukarıda belirtilen nedenler dışında kiracı ile ev sahibi arasında anlaşma sağlanabiliyor. Kira sözleşmesi fesihname örneği aşağıda yer alıyor.
Kira fesihname örneği..
Biz fesih edenler; bir kira sözleşmesi yapmıştık. İşbu kira sözleşmesinin geriye kalan süresi <> olup, bu süreye ait kira bedeli ise <> dır. Gördüğümüz lüzum üzerine işbu kira sözleşmesini fesh ediyoruz. Birbirimizden herhangi bir hak ve alacağımızın kalmadığını, birbirimizi karşılıklı olarak ibra ettiğimizi, adı geçen sözleşmeyi karşılıklı olarak feshettiğimizi beyan ve kabul ederiz.
FESİH EDENLER
KİRAYA VEREN KİRACI
Kiracının kontrat feshi!
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com