Kira

Kira fiyatlarını düşürecek yeni konut modeli: Avrupa’da belediye evi örnekleri var!

Son iki senede Türkiye'de konut arzının talebi karşılamamasından kaynaklı ev ve kira fiyatları uçtu. Yurttaşın kiralık konut sıkıntısını çözmek için harekete geçen firmalar, kamu-özel sektör işbirliğiyle 500 bin konut üretme hedefinde sona yaklaştı. Söz konusu projenin Avrupa'da örnekleri var.

Türkiye'de konut arzı talebi karşılayamayınca ev ve konut kira fiyatları uçtu. Son dönemde bu soruna çözüm arayan yetkililer düğmeye bastı. Bu kapsamda vatandaşın en büyük problemi olan yüksek ev kiraları için yeni model hazırlayan Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) çalışmaları için harekete geçti. Firmalar, kamu-özel sektör işbirliğiyle 500 bin konut üretme hedefinde sona yaklaştı. Söz konusu proje ile konut ve kira fiyatlarının dengelenmesi hedefleniyor.

Milliyet'in haberine göre, konuyu değerlendiren Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Üyesi olduğumuz GYODER’in yeni konut modeli olarak sunduğu ve son dönemde sıklıkla dile getirdiği model sadece kiralamaya yönelik bir konut arzının sağlanabilmesidir" dedi.

Türkiye'de son dönemde satılık konut arzının düşmesi, kentsel dönüşümün artması, deprem sonrası ihtiyaç duyulan güvenilir yapı stokunun yeni inşa edilmiş dairelerde yoğunlaşması gibi sebeplerle kira fiyatlarında önemli artışlar olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Birçok bölgede kiralık konut bulunamayacak seviyeye geldi." diye belirtti.

 

KONUTTA FİYATLAR 3-4 KAT ARTTI

Söz konusu yaşanan bu durumun kiralık daire fiyatlarının son yıllarda yaklaşık 3-4 kat artması nedeniyle de mal sahibi ve kiracı anlaşmazlıkları da hat safhaya çıktığını söyleyen Özelmacıklı, bu kapsamda sosyal bir problemin de barınma konusunda ciddi noktaya gelmiş olduğuna dikkat çekti.

GYODER’in aslında önerdiği projenin hızlı bir şekilde kiralık konut arzını artırabilecek bazlı çalışmaların yapılmasına yönelik olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Burada da aslında arazinin devlet tarafından kiralama amacıyla gayrimenkul üretecek şirkete belirli bir süre ile tahsis edilmesi, şirketlerin burada finansman desteği bularak inşaat yapmaları ve sadece bunları kiraya vermeleri şekli ile süre bitince ise bu konutların tekrar devlete kalacak olması modelidir" değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA’DA BELEDİYE EVLERİ VAR

Aslında Avrupa’da belediye evleri olarak isimlendirilen ve bu modelde işletilen yerler olduğunu söyleyen Özelmacıklı, "Gene İsviçre’de, Almanya’da yüksek oranda bu tür kamu özel sektör modeli ile geliştirilmiş kiralık konut proje örneklerini görüyoruz" diye ifade etti.

 

ARSA DEĞERİ ORTADAN KALKACAK

Bu modelde maliyeti düşürecek en önemli katkı ise şu anda inşaat satış fiyatlarına yüzde 40-50 oranında etki eden arsa değerinin ortadan kaldırılması olduğunu söyleyen Özelmacıklı, arsa maliyeti ortadan kaldırıldığı takdirde yani bu arsaları devletin vermesi durumunda daha düşük inşaat maliyetleri ile aslında bu inşaatlar piyasaya arz edilebileceğini belirtti.

PROJE KİRA SORUNUNU ÇÖZEBİLİR Mİ?

Bu yerler sadece kiralama amaçlı verileceği için de aslında kira piyasasının da dengelenmesi orta vadede mümkün olabilecek olduğunu söyleyen Özelmacıklı," Modelin genel tanımına yap-kirala-devret modeli ile de daha önce bizlerin de dile getirdiği modelin özellikle OVP çerçevesinde gerçekleşebileceğine inanıyoruz" değerlendiresinde bulundu.

Özelmacıklı son olarak, "Son dönemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de söylemleri Hazine arazilerinin bu çerçevede kullanılabilmesine olanak sağlayacak gibi gözüküyor. OVP’deki temel hedef konut sahibi edindirmeye yönelik olsa da aslında ülkemiz açısından konut sahipliğinin yanında sadece kiralık konut arzına göre de bu model uyarlanabilir" dedi.

TOKİ'nin 2 bin 580 TL taksitle satacağı 2+1 evleri sakın kaçırmayın!  Başvurular bugün resmen başladı! 

O ildeki konut imarlı 24 arsa satışa sunuluyor! 189 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla...