Kira gelir vergisi beyanname dönemi başladı!
Geçtiğimiz sene evini ya da işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler için kira gelir vergisi beyanname dönemi başladı. Beyannameler 26 Mart akşamına kadar verilebilecek..
Geçtiğimiz sene konut ve/veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler bu sene kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi beyana dayalı bir vergi olması nedeniyle öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.
Kira gelir vergisi beyannamesi 1-25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Ancak 25 Mart'ın hafta sonuna gelmesi halinde son gün hafta sonundan sonraki ilk Pazartesi günü oluyor. Bu sene de 25 Mart'ın Pazar gününe denk gelmesi nedeni ile, kira gelir beyannamesi en son 26 Mart'ta verilebilecek.
Kimler beyanname verecek, kimler vermeyecek?
Kira gelir vergisi beyannamesini istisna sınırlarından yüksek gelir elde eden kimseler vermek zorunda oluyor. Bu sınır konut ve işyerleri için ayrı ayrı olmak üzere her sene yeniden belirleniyor.
Kira gelir vergisi beyannamesi sınırı meskenlerde 3 bin 900 TL, işyerlerinde ise 30 bin TL. Bu sınırlarından altında kira geliri olan kimseler beyanname vermeyecek.
Kimler kira gelir vergisi ödeyecek, kimler ödemeyecek?
Mükellefler kira gelir vergisi beyanname verme sürecinde gerçek gider yöntemi ve götürü gider yönteminden birini seçebiliyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 15’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebiliyor.
Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından bazı giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.
İndirimler yapıldıktan sonra ortaya çıkan tutar istisna sınırının üstünde kalıyorsa mükellef vergi ödeyecek. Ancak bu sınırın altında kalıyorsa vergi ödemesi yapılmayacak.
Beyannameler ilgili vergi dairesine gidilerek veriliyor. Ayrıca, kira gelir beyannamesi, Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilebiliyor. Bu sistemde, Gelir İdaresi Başkanlığı vergiye tabi gelirleri çeşitli kaynaklardan topladığı verilerle tespit ederek, mükellefin beyannamesini hazırlıyor ve internet ortamında mükellefin bilgisine sunuyor.
Mükellef bu verilerin doğruluğunu tespit ettikten sonra beyannameyi onaylıyor. Sisteme Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden ulaşılabiliyor.
Kira gelir vergisinde ilk taksitler 1-31 Mart tarihleri arasında, ikinci taksitler de 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödeniyor.
Kira gelirinin tespitinde indirilecek giderler 2018!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com