28 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi için son 13 gün uyarısı! Nasıl hesaplarım, nasıl beyan ederim 2024?

Kira gelir vergisi için son 13 gün uyarısı! Nasıl hesaplarım, nasıl beyan ederim 2024?

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi 1 Nisan 2024 tarihi itibarıyla resmen doluyor. Peki kira geliri nasıl hesaplanır, kira geliri nasıl beyan edilir 2024?



Tapu sahiplerini yakından ilgilendiren gelir vergisi beyanname verme süresi için artık son 13 güne girildi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre söz konusu ödemelerde süre 1 Nisan tarihinde resmen doluyor. Peki bu ay kimler kira geliri beyannamesi verecek, söz konusu beyannameden muaf olanlar kimler? İşte merak edilen soruların cevapları...

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından paylaşılan detaylara göre milyonlarca tapu sahibini oldukça yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci 1 Mart 2024 tarihinde resmen başlamıştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, "kira bildirim formu" ile kiracıları da söz konusu bu sürece dahil etmişti. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle belirtilen bu sisteme giriş yaparak ilgili formlara ulaşabiliyorlar, ayrıca bunun dışında e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlamak mümkün.

Geçtiğimiz yıl konuttan yıllık 21 bin Türk Lirası, iş yerinden 150 bin Türk Lirası'nın üzerinde kira geliri elde eden tapu sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Söz konusu beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart tarihinin hafta sonuna gelmesi sebebiyle) tarihleri arasında veriliyor.

Kira gelir vergisi için son 13 gün uyarısı! Nasıl hesaplarım, nasıl beyan ederim 2024?

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi 'gibgovtr' internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" dolduracak ve böylelikle de Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana ulaşılabilecek. 2023 yılı içinde yıllık 21 bin Türk Lirası ve altında mesken kira geliri elde edenler de gelir vergisi ödemeyecek. Bu yıl için de gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak açıkladı.

Paylaşılan bilgilere göre ticari, zirai ya da mesleki kazancını beyan etmek zorunda olan vatandaşlar yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler, ayrı ayrı ya da beraber elde etmiş olduğu ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradıyla diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 yılı için belirlenmiş olan 550 bin lirayı geçenler, kira gelirini süresinde beyan etmeyen ya da eksik beyan edenler istisnadan faydalanamıyor.

Ayrıca yurt dışında yaşayanlar da Türkiye'de elde etmiş oldukları kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor. Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan söz konusu bu beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde de özel usulsüzlük cezası kesiliyor. Ayrıca bunun dışında verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ceza uygulanacak.

Dijital Vergi Dairesi'nden (dijitalgibgovtr) veya mobil uygulamadan 02.00-23.45 saatlerinde banka hesabından havale yoluyla, anlaşmalı bankaların banka kartı-kredi kartı, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödenebiliyor.

Tahakkuk eden vergilerin 1. taksitleri damga vergisiyle 1 Nisan 2024 tarihine kadar ikinci taksitleri de 31 Temmuz tarihine kadar ödenebilecek.


A101 mutfak gereçlerinde büyük indirim! Cam ankastre set fiyatı 6 bin 499 liradan satılıyor! A101'e yarın neler geliyor?

Akaryakıt zammı ne zaman? Brent Petrol, BP, Shell, Opet ve Petrol Ofisi akaryakıt fiyatları 20 Mart 2024!

Emekliler artık bu işlemi yapamayacak! Resmen açıklandı! 20 bin liranın altı için kısıtlama getirildi!


Geri Dön