Emlak Terimleri

Kira gelir vergisi indirimi!

Kira gelir vergisi ödemekle yükümlü mükellefler, Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. maddesi uyarınca bazı koşullarda indirim konusu oluşabiliyor. Kira gelir vergisi indirimi koşulları nelerdir? sorusunun cevabı haberimizde yer alıyor..

Kira gelir vergisi ödemekle yükümlü olan mükelleflerin Gelir Vergisi Kanunun 89. maddesinde sayılan bazı maddeler uyarınca bağış ve yardımlar ile harcamalarının tamamnını veya bir tutarını verdikleri beyanname üzerinde safi iralatlarından indirim konusu yapabiliyor. Peki bu kira gelir vergisi indirimi konuları nelerdir?


Kira gelir vergisi indirimi


-Sigorta primleri


Asgari ücretin yıllık tutarını ve safi iradın %10’unu aşmamak kaydıyla, 


1-    Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (şahıs sigorta primleri için bu oran %5’dir.)


2-    Kişinin kendisine, eşine  ve küçük çocuklarına ait, hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (Türkiye’de kurulu Sigorta şirketine ödenmiş olmalı ve  primlerin beyan edilen gelirin ait olduğu yılda ödenmiş olması gerekmektedir)


-Eğitim ve sağlık harcamaları


Beyan edilen Safi Gelirin %10’unu aşmamak kaydıyla,

Türkiye’de Yapılması,  Gelir ve Kurumlar Vergisi bulunan gerçek ve tüzel kişilerden alınacak belgelerle ispat edilmesi şartıyla, Kişinin kendisine, eşine  ve küçük çocuklarına ait, yapılan eğitim ve sağlık harcamaları


-Bağış ve Yardım


Okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için yapılan bağış ve yardımların tamamı, kira gelir beyannamesinden indirim olarak düşecek giderlerdir.





Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com