12 / 09 / 2024

Kira gelir vergisi nasıl düşürülür?

Kira gelir vergisi nasıl düşürülür?

Evi veya dükkanı kirada olanların beyanname vermesi için tanınan süre bu ay sonunda doluyor. Kira gelirinize karşı birçok indirim avantajından yararlanarak ödeyeceğiniz vergiyi azaltabilir, hatta sıfıra bile indirebilirsiniz.



Kira geliri olanlar beyanname verirken birçok indirimi ödeyeceği vergiden düşebiliyor. Hatta bu sayede vergiyi sıfırlamak bile mümkün.


BEYNAME VERİRKEN DİKKAT

Evi, işyeri veya arsası olup bundan kira geliri elde edenler, bu tarihe kadar beyanname verip, vergisini ödeyecek. Kira geliri elde eden mükelleflerin vergisi ile ilgili, kanunda vatandaşın birçok hakkı ve muafiyeti bulunuyor. Öncelikle, 2014'te aldığı mesken kira geliri 3 bin 300 lira ve altında olanlar vergiden muaflar, beyanname vermiyor, vergi ödemiyorlar. Kira geliri beyanları gerçek veya götürü gider yöntemlerinden bir seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 300 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masraf olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor. Kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor. Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinden istisna düşülüyor. Ardından, beyan edilen masraflar tek tek indirilerek, vergi hesaplanıyor.


İNDİRİLEN GİDERLER

Gerçek gider yönteminde vergiden düşülen giderler şöyle; Kiraya verilen konut, son 5 yıl içinde satın alınmışsa, evin satın alma bedelinin yüzde 5'i. Evini kiraya verip, kendi kirada veya lojmanda (yurt dışında oturanlar da dahil) yaşayanlar için, oturulan evin kira bedeli. Konut için ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, onarım, bakım, idame ve idare giderleri. Kiradaki ev banka kredisi kullanılarak satın alındıysa, kredinin faizleri. Konut için vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları. Amortismanlar. Konut ile ilgili ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar. Belgelenen eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, sponsorluk harcamalarının belli yüzdesi.


HAKLARINIZI BİLİN

Bazı durumlarda mal sahibi gelir vergisi ödemiyor veya emsal kira bedeli ödüyor. Takvim'deki habere göre, kanunda emsal kira bedelinin uygulanmayacağı, vergi ödenmeyen durumlar şöyle: Evinizi anne, baba, çocuk ya da kardeşlerinize bedelsiz olarak kiraya vermişseniz. Evinizi koruması amacıyla bedelsiz olarak arkadaşınızın kullanımına bırakırsanız. Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede oturması durumunda. Genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda.


GEÇ KALANLAR İKİ KATINI ÖDER

Beyanname vermeyen, vergisini ödemeyenleri ise ağır cezalar bekliyor. Bu cezalar şöyle: İstisnadan (3 bin 300 lira) mahrum kalırsınız. Hiçbir indirimden yararlanamazsınız. Vergi ziyaı cezası kesilir, yani ödemeniz gereken verginin 2 katını ödersiniz. Üstelik geciktiğiniz her ay için de devlete yüzde 1.40 faiz verirsiniz. Yıllık olarak ise bu faiz yüzde 16.8'i buluyor. Yani bin TL vergi borcu olan biri, yıllık olarak 168 TL fazla para ödemek zorunda kalır.


31 MART'A KADAR TESLİM EDİN

Beyannameler; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü olarak posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. Beyanname, mükelleflerin ikametgahlarının bulunduğu yerin vergi dairesine veriliyor. Mükellefler isterse internetten Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'nden, kendisi için hazırlanmış beyannameyi onaylayıp, iletebiliyor. Ayrıca 60 yaşın üzerinde yaşlılar, hasta ve engelliler, okuma yazması olmayanlar için de Maliye eve gelip hizmet veriyor . 



Yeni Şafak 


Geri Dön