01 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 16 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 16 gün!

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen kira gelirleri için ikinci taksit ödemeleri devam ediyor. 2015 yılı kira gelir vergisi için son 16 gün bulunuyor...



Kira gelir vergisi ödemeleri için son 16 gün!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Vergi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödeniyor.


Kira gelir vergisinin mükellefi, her kira geliri elde eden mal sahipleri değil, bir sene boyunca elde edilen geliri istisna haddini aşan mal sahipleri oluyor.


2015 yılı istisnaları:

Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Yukarıdaki istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri olanlar Mart ayında beyanname vererek ilk taksitini ödedi.


Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. Buna göre, kira gelir vergisi ödemeleri için son 16 gün bulunuyor.



Kira gelir vergisi ödemek için ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön