Emlak Terimleri

Kira gelir vergisi oranı 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen malların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır. Peki, kira gelir vergisi oranı 2015 ne kadar?

Kira gelir vergisi oranı 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılarıdır.


Kira gelirine konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde tanımlanmıştır. Bunlar;


- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

- Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar,

- Telif hakları,

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,

- Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentileri olarak ifade edilmektedir.


Kira gelir vergisi oranı 2015..

Gelir Vergisi Kanununa göre 2014yılında elde edilen gelirlere aşağıda yer alan vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanır.


11.000 TL'ye kadar % 15

27.000 TL'nin 11.000 TL'si için 1.650 TL, fazlası % 20

60.000 TL'nin 27.000 TL'si için 4.850 TL, fazlası % 27

60.000 TL'den fazlasının 60.000 TL'si için 13.760 TL, fazlası % 35


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi MART ve TEMMUZ

aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Hesaplanan vergi;


- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,

- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

- Tahsile yetkili banka şubelerine ödenebilir.


Ödeyeceğiniz gelir vergisini www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar” bölümünden yararlanarak öğrenebilirsiniz. (www.gib.gov.tr - Ana Sayfa - İnternet Vergi Dairesi - Hesaplamalar - GMSİ)


Kirada oturup evini kiraya verenler kira vergisi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com