Kira gelir vergisinde bugün son gün!
Konutta 3 bin 800 TL, işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek kira geliri elde eden mal sahiplerinin kira gelir vergisini beyan etme ve ödemesi için tanınan süre bugün sona eriyor..
2016 yılında konut ve/veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimselerin kira gelir vergisi 1. taksiti için beyan ve ödeme dönemi bugün sona eriyor. Vergi dairesine gidecek olanların mesai bitimine kadar süreleri bulunuyor. Beyan ve ödeme işlemlerini online bir şekilde yapacak mükelleflerin ise gün sonuna kadar süreleri bulunuyor.
Konutta 3 bin 800 TL, işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek kira geliri olanların bu vergiyi bugün mutlaka ödemeleri gerekiyor. Aksi halde bu süreyi aşan mükellefler istisnadan yararlanamıyor.
Vergide indirim imkanı
Beyanname sürecinde seçilecek gider yöntemlerinden biri ile indirim yapılabiliyor. Gerçek gider yönetimi seçen kimseler, kiraya verdikleri konut için yaptığı harcamaları, kredi faizini düşebileceği gibi, kendisi de kirada oturuyorsa ödediği kiranın tamamını vergiden düşebiliyor. Böyle giderleri olmayan mal sahibi ise götürü gider yöntemini seçerek yüzde 25 indirim yapabiliyor.
İkinci taksitler Temmuz'da
Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi için ikinci taksit ödemeleri Temmuz ayında yapılıyor. 2017 yılı içinde elde edilen kira gelirleri için ise 2018'in Mart ve Temmuz aylarında ödeme yapılacak.
Kira gelir vergisi ödeme noktaları
Kira gelir vergisinde beyanname ve ödeme işlemleri ilgili vergi dairesinde yapılıyor. Ayrıca;
● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,
● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,
● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor.
Hesaplama örnekleri
Örnek - 1
Mükellef (B), 2016 yılında meskenini aylık 300 TL’den kiraya vermiş ve yıllık 3.600 TL kira geliri elde etmiştir. Bu durumda elde edilen hasılat mesken istisna tutarı olan 3.800 TL’nin altında olduğundan beyan edilmeyecektir. İstisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirinden istisna tutarının düşülmesi gerekmektedir.
Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. 2016 yılında 3.800 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecektir.
Örneğin, konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmaz.
Örneğin, konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır. İşyeri kira gelirine istisna Kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar 3.800 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.
Örnek - 2
Mükellef (C), 2016 yılında, konut olarak kiraya verdiği gayrimenkulünden 11.000 TL kira geliri, tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş 33.000 TL işyeri kira geliri ve 92.000 TL ücret geliri elde etmiştir. Mükellef (C)’nin elde etiği kira geliri için istisna uygulanıp uygulanmayacağı, 2016 yılı içerisinde elde ettiği gelir toplamının 110.000 TL’yi aşıp aşmadığına bakılarak tespit olunacaktır.
Elde edilen gelir toplamının (11.000 + 33.000 + 92.000 = 136.000 TL) 2016 yılı bakımından belirlenen 110.000 TL tutarı aşması nedeniyle, 11.000 TL’lik konut kira gelirine ilişkin olarak 3.800 TL’lik istisnadan faydalanılması mümkün olmayacaktır.
- Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde, bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, her bir ortak için (2016 yılı için) 3.800 TL’lik istisna ayrı ayrı uygulanacaktır.
- Mirasın paylaşılmamış olması halinde, her bir mirasçı istisnadan ayrı ayrı yararlanacaktır. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com