Emlak Terimleri

Kira gelir vergisini ödemezsem ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mal sahiplerinden taşınmazını kiraya verenler tarafından kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, kira geliri elde etmenize rağmen kira gelir vergisini ödemezsem ne olur, diyorsanız işte yanıtı..

Kira gelir vergisini ödemezsem ne olur?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mal sahiplerinden taşınmazını kiraya verenler tarafından kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Bu vergi, bir sene içerisinde elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki sene içerisinde ödeniyor. Ancak vergiyi her kira geliri elde eden değil, istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler ödüyor. 


2015 yılında uygulanan kira beyannamesi sınırı 2015 şu şekilde;

2014 yılında meskenlerde istisna sınırı 3.300 TL; işyerlerinde ise istisna sınırı 27.000 TL olarak


Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olup; Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi MART ve TEMMUZ

aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Hesaplanan vergi;

- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,

- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

- Tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.


Peki, istisna sınırından yüksek kira geliri elde etmenize rağmen kira gelir vergisini ödemezsem ne olur, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 25 MART 2015 tarihleri arasındabeyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. 


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Kira gelir vergisi ikinci taksiti ne zaman?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com