Kent Haberleri

Kira geliri 9 bin 500 TL'yi geçenler hemen şimdi bakın! Son gün 31 Mart 2023! Ödemeyene ceza geliyor!

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren vergide son gün yaklaşıyor. Kira geliri 9 bin 500 TL'yi geçenler hemen şimdi bakın! Son gün 31 Mart 2023! Ödemeyene ceza geliyor!  Milyonlarca gayrimenkul sahibi, mart ayı kira gelir vergisinin nasıl hesaplanacağı ve kira beyannamesinin ne zaman verileceğini sık sık araştırıyor

Gayrimenkul sahipleri tarafından "kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi" ödenmesi gerekiyor. 

Milyonlarca gayrimenkul sahibi, mart ayı kira gelir vergisinin nasıl hesaplanacağı ve kira beyannamesinin ne zaman verileceğini sık sık araştırıyor. 

Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 9 bin 500 TL'si gelir vergisinden istisna tutuluyor. 

Kira geliri 9 bin 500 TL'yi geçenler hemen şimdi bakın! Son gün 31 Mart 2023! Ödemeyene ceza geliyor!

Kira gelirleri, 9 bin 500 lirayı aşmayanların beyanname vermesi gerekmiyor. İstisna tutarını geçenlerin ise beyan etmemesi ya da eksik bilgirmesi halinde bu hak ortadan kalkıyor. 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; aile bireylerinin her birinin sahip olduğu  mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname hazırlaması gerekiyor. 

Beyannamede, gerçek gider yönteminin seçilmesi halinde pek çok gider indirimde kullanılabiliyor. 

Örneğin bu sene konutunu 4 bin TL'ye kiraya vererek 48 bin TL kira geliri elde eden biri, istisna tutarı 9 bin 500 TL'yi aşması sebebiyle konut kira gelirini beyan etmesi gerekiyor. 

Bu durumda, önce 9 bin 500 istisna sonra da 38 bin 500 TL'den yüzde 15 götürü düşüyor ve kalan 32 bin 725 lira üzerinden vergi hesaplanıyor. Bu kapsamda, konut ya da iş yeri sahibi tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri kiraya verilen mala ilişkin sigorta giderleri indirim şeklinde gösterilebiliyor. 

Kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin her senenin Mart ayında, Maliye Bakanlığı'na beyanname vermesi gerekli. Kira gelir vergisi çerçevesinde, milyonlarca mükellef, 1 Ocak-31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart'ın 1'inci gününden 31 Mart son günün akşamına kadar beyanname verebiliyor. 

Kira geliri vergisi ödemeleri Mart ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödenebiliyor. 

Kira geliri 9 bin 500 TL'yi geçenler hemen şimdi bakın! Son gün 31 Mart 2023! Ödemeyene ceza geliyor!

BİRDEN ÇOK ORTAK VARSA NE OLACAK?

Bir konutta birden fazla kişinin ortak olması durumunda, bu evden elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı faydalanabiliyor. 

Sahibi oldukları gayrimenkulleri konut şeklinde kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri durumunda, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira bedelini gider şeklinde düşebiliyor. 

2023 YILI İÇİN 21 BİN TL OLACAK

2023 yılı için geçerli olacak konut (mesken) istisna tutarı da 21 bin Türk Lirası'na yükselecek. 

İş yeri kira geliri için de beyanname sınırı yine her sene yeniden hesaplanıyor. İş yeri kira geliri elde edenler için beyan sınırı 70 bin Türk Lirası oldu. 

Kira geliri vergisinde ödeme zorunluluğuna uyulmaması durumunda, kirayı tahsil eden gerçek kişi açısından bakıldığında; ceza, 2022'de her bir tahsilat için 880 liradan (2023 yılında bin 900 TL) az olmamak şartıyla tahsil edilen tutarın yüzde 5'i olarak alınıyor.

Bakan Kurum resmen açıkladı: Önümüzdeki hafta 11 şehirdeki 20 bin konutun temeli atılacak! 

18 Mart Cumartesi altın fiyatları ne kadar? Gram, çeyrek, yarım, tam, Ata, Ata beşli ve gremse altın kaç TL?

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan son dakika açıklaması! İstanbul'da bu bölgeye dikkat! Riskli yerleri peş peş sıraladı...