Kira geliri beyan edenlerin sayısı yüzde 21.7 arttı!
Maliye Bakanlığı'nın bu yıl devreye soktuğu Hazır Beyan Sistemi ile toplam 45.3 milyar lira gelir, 28 milyar lira matrah beyan edildi ve 7.5 milyar lira vergi hesaplandı. Önceki yıla göre beyan edilen kirada yüzde 21.7'lik artış yaşandı.
Maliye 2015'te vergi gelirlerini yüzde 15 oranında artırarak 407 milyar liraya çıkarırken en büyük yardımcılarından birisi Hazır Kira Beyan Sistemi'ne geçiş ile Kira Vergisi olmuştu. Maliye'nin bu yıl devreye soktuğu Hazır Beyan Sistemi ile toplam 45.3 milyar lira gelir, 28 milyar lira matrah beyan edildi ve 7.5 milyar lira vergi hesaplandı.
Gelirin 33.1 milyar lirası kira, 12.2 milyar lirası ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazançlardan oluştu. Beyan edilen kira geliri önceki yıl 27.2 milyar liraydı. Yani önceki yıla göre beyan edilen kirada yüzde 21.7'lik bir artış söz konusu. Tabii ki bu artışın en az yüzde 8.17'si enflasyon kaynaklı.
Çünkü 2014 sonunda enflasyon oranı olan yüzde 8.17'lik tutarın aynı zamanda kiraların artışına kaynaklık eden temel unsur olması gerekiyor. Geriye kalan yüzde 12'lik bölümün ise ya enflasyondan fazla yapılan artış ya önceki yıl kira geliri olmayan gayrimenkullerin kiraya verilmesi veya ilk kez kiraya verilip gelir elde edilen gayrimenkullerden oluşması gerekiyor. Elimizdeki bir veri de kira gelirini beyan eden mükellef sayısının geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl yaklaşık yüzde 4.8 artmış olması.
Gelir İdaresi Başkanlığının faaliyet raporunda 2014'te kira geliri elde edenlerin sayısının 1 milyon 383 bin 925 olduğu yazılı. Bu hesaptan yola çıkarak 2015'te ilk kez kira geliri elde edenlerin sayısının 66 bin olduğu ortaya çıkıyor. Oysa 2014 gelirleri için 2015'te ilk kez kira geliri beyan edenlerin sayısı önceki yıl 144 bindi. Maliye'nin ilk kez vergi geliri elde ettiği kira geliri sahibi kişi sayısındaki artış yarıya indi. Bu rakam iki anlama geliyor. Bunlardan ilki hep aynı insanların yeniden konut sahibi olup yine aynı insanların ikinci, üçüncü, dördüncü evlerini kiraya vermeleri. Doğal olarak da yeni mükellef sayısının adamaması. İkincisi ise ev sahiplerinin enflasyonun bir katı fazla zam yapmaları ki bu durum da "vay kiracıların haline" dedidiyor.
14 İLDE TAHSİLAT ORANI ARTTI
Maliye'nin bu yılın ilk üç aylık rakamlarına bakıldığında ise vergi gelirlerinin yüzde 12.7 adarak 108.5 milyar liraya çıkmış olmasına rağmen tahsil edilmesi gereken verginin tahsil edilen vergiye oranı olan tahakkuk tahsilat oranına bakıldığında önceki yıla göre bir düşüş olduğu görülüyor. Türkiye genelinde 2015'in ilk üç ayında tahsil edelin verginin toplam vergi alacaklarına oranı yüzde 53.7'yken bu yıl yüzde 51.81 'e geriledi. Rakamın düşük olması vergi taksit ödeme sürelerinin henüz gelmemesi kaynaklı olsa da geçen yıla göre oranın düşmesi Türkiye'nin en çok güvendiği alanlardan birisi olan bütçe performansı açısından sorun oluşturabilir. İller bazında bakıldığında büyükşehirlerin tahsilat performasının yüksek olduğu Doğu başta olmak üzere birçok ilde tahsilatın düştüğü odaya çıktı. İstanbul'da bu yıl üç ayda ise 86.4 milyar liralık tahakkuka karşılık 49 milyar liralık tahsilat meydana geldi. En büyük ilimizde tahsilat oranı 2015 Mart ayında yüzde 60'ken bu yıl yüzde 57.57 olarak gerçekleşti.
Habertürk/ Rahim Ak