Emlak Terimleri

Kira geliri elden alınır mı?

Ev veya işyerini kiraya veren mal sahiplerinin kira tahsilatlarını Bakanlık tarafından belirlenen kural çerçevsinde yapmaları gerekiyor. Peki, kira geliri elden alınır mı? Kira nasıl tahsil edilir?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracılar her ay mal sahibine belirledikleri tutarda kira ödemekle mükellef oluyor. Mal sahipleri ise elde ettikleri bu gelir üzerinden belli oranlarda vergi ödemek zorunda oluyor.

 

Kira gelir vergisi mükelleflerinin tespit edilebilmesi için kira gelirlerinin Bakanlık tarafından belirlenen yolla ödenmesi gerekiyor. Peki, kira geliri elden alınır mı? Kira gelirinin nasıl tahsil edilmesi gerekir?

 

Ancak olası vergi kaçağı suçuna karşın, mükelleflerin tespiti için kiralar banka aracılığı ile ödeniyor. 

 

Yalnız 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince; belli bir sınırın altındaki ev kiraları elden verilebiliyor.

 

Tebliğe göre;

 

-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,          

 

- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getiriliyor.

 

Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com