29 / 06 / 2024

Kira geliri vergisi nasıl alınmalı? Böyle yapılmazsa, kiralar fırlar, ev sahibi-kiracı sorunları karmaşıklaşır!

Kira geliri vergisi nasıl alınmalı? Böyle yapılmazsa, kiralar fırlar, ev sahibi-kiracı sorunları karmaşıklaşır!

Yeni vergi taslağında gayrimenkul sektörü ile ilgili de pek çok düzenleme yer alıyor. Peki gayrimenkul sektörü için getirilmesi gereken vergiler nasıl olmalı? Yeni vergiler nelere yol açar? İşte detaylar... 



Son zamanlarda yeni vergi paketi ve pakette gayrimenkul sektörüne ilişkin yer alan düzenlemeler sık sık gündem oluyor.

Ekonomimcom köşe yazarı Erhan Aslanoğlu, bugünkü köşe yazısında gayrimenkul sektöründeki yeni vergileri kaleme aldı. Aslanoğlu, Kurban Bayramının hemen öncesinde, bayramda ve bayram sonrasında ekonominin en önemli gündem maddesini yeni vergi paketinin oluşturduğuna dikkat çekti. 

"Taslakta çok sayıda başlık görünmekle beraber ki bir kısmı gerçeği yansıtıp yansıtmadığı açısından çok sorgulandı, oldukça önemli bir bölümünün de taslaktan hafta sonu çıkarıldığını öğrendik. Dolayısıyla doğru yorum yapabilmek için taslağın son şeklinin görülmesi gerekli" diyen Aslanoğlu, yeni vergi paketinde yer alan gayrimenkul sektörüne ilişkin düzenlemelere de değindi. 

Kira geliri vergisi nasıl alınmalı? Böyle yapılmazsa, kiralar fırlar, ev sahibi-kiracı sorunları karmaşıklaşır!

Erhan Aslanoğlu, vergi taslağına bakıldığında, kayıt dışıyla mücadeleye ilişkin planlanan adımların olumlu olduğunu düşündüklerini söyledi. 

Aslanoğlu, konuya ilişkin açıklamasında "Örneğin, ülkemizde bütün gayrimenkul işlemlerinin kayıt içine alınması ve vergilendirilmesi son derece olumlu olur. Burada kritik durum, gayrimenkul değer kazancının yüksek enflasyonda çok yüksek olması sebebiyle aşırı bir vergi yükü getirmesi ve zaten kira gelirini beyan edenlerin daha da çok bir vergi yükü ile karşılaşması olur" ifadelerine yer verdi. 

Gayrimenkul alım satımlarının ve kira işlemlerinin bundan sonra kayıt altına alınmasının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Aslanoğlu,  gayrimenkul satışlarına ilişkin değer belirlenmesinin son derece hassas bir konu olduğuna dikkat çekti.

Kira geliri vergisi nasıl alınmalı? Böyle yapılmazsa, kiralar fırlar, ev sahibi-kiracı sorunları karmaşıklaşır!

Ekonomimcom köşe yazarı Erhan Aslanoğlu, gayrimenkul satışlarına yönelik değer belirlenmesi konusunda geçmişe yönelik referansların sakıncalar oluşturabileceğinin düşünüldüğüne vurgu yaptı. 

"Burada kritik nokta kayıt dışını kayıt içine almaktır. Örneğin 4.5 milyon civarında olduğu belirtilen ve kira gelirini hiç beyan etmeyen daire sahiplerine kayıt içine alınması bile oldukça önemli yapısal bir reform niteliği taşır" açıklamasında bulunan Aslanoğlu, tüm kesimlerin kayıt altına alınmasının ardından kira gelirlerinden de makul bir verginin alınmasının anlaşılabileceğinin altını çizdi. 

Aslanoğlu, konuya ilişkin yazısını "Kira gelirlerini yüksek oranda uygulanacak bir vergi mevcut kiraların yükselişine, zaten sorunlu olan ev sahibi kiracı ilişkilerinin daha da çetrefilleşmesine neden olmaktan başka bir işe yaramaz" diyerek tamamladı.

Asgari ücrete ’mecburen zam’ yapılacağını söyleyen ünlü gazeteci Fatih Altaylı bombayı patlattı: Çarşı karışır!

Prof. Dr. Özkaymak  İzmir  ve çevresini uyardı! 6'nın üzerinde deprem riski var! 

Haftaya benzine 2.83 TL, motorine 2.66 TL zam bekleniyor! Akaryakıtta zam üstüne zam! 


 


Geri Dön